Hosszas életmentő műtét lett az ember és a medve legutóbbi találkozásának eredménye a Székelyföldön

Nem kímélte áldozatát a nagyvad.

Hirdetés

Hosszas munkát adott a csíkszeredai orvosoknak egy medve, amely még kedden este, a saját udvarában támadt rá egy férfira a Székelyandrásfalvához tartozó Hidegkúton.

Adrian Dobrică orvos szerdán elmondta: a 28 éves férfi vélhetően a lovát akarta megvédeni a támadó vadállattól, amely így őt sebesítette meg súlyosan.

A medve a mellkasán, a hasán és a karján harapdálta össze a férfit, akit először a székelyudvarhelyi kórházba szállítottak, de súlyos sérülései miatt átvitték a csíkszeredai megyei kórházba, ahol háromórás műtétet hajtottak rajta végre.

Mint kiderült, a medve olyan agresszíva volt, hogy még a férfi jobb tüdeje is megsérült.

Adrian Dobrică szerint a páciens állapota kielégítő, ami többek között a székelyudvarhelyi kórház orvosainak is köszönhető, akik stabilizálták az állapotát.

Hirdetés

A medvék az elmúlt hetekben egyre több súlyos problémát okoznak: több embert is megöltek, de számos medve is elpusztult, miután több helyszínen is közúton gázolták el őket.

A leginkább érintett megyék – Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye – vezetői most az Európai Parlamenthez intéznek petíciót a túlszaporodott romániai medveállomány ügyében.

Szerintük a környezetvédelmi minisztériumnak jót tenne, ha Brüsszelből is intenék a beavatkozásra, hiszen Románia az EU-csatlakozáskor vállalta a medveállománya megőrzését.

Hirdetés