Hoppá: elfogadtak egy törvényt, amely alapján Băsescu barátunk elveszítheti a volt államfőknek járó kedvezményeket

Az 1989 előtti viselt dolgai keseríthetik meg az életét.

Hirdetés

Lassan, de valahogy halad az a folyamat, amely legalább utólag büntetné valamilyen formában az 1989 előtti kommunista időkben elkövetett bűnöket: a képviselőház hétfőn délután döntő kamaraként elfogadta azt a törvényt, amely megfosztja a nekik járó kedvezményektől azokat a volt államfőket, akik együttműködtek a hírhedt kommunista titkosrendőrséggel, a Securitatéval.

Márpedig jelen állás szerint a törvénynek még érintettje is van: nem más, mint Traian Băsescu, aki 2004 és 2014 között volt a Cotroceni-palota lakója.

A törvény persze még megtámadható az alkotmánybíróságon, de ha ez nem történik meg, illetve ha megóvása után a taláros testület jóváhagyja, és Klaus Iohannis államfő is kihirdeti, akkor jelentős, az adófizetők zsebéből finanszírozott juttatásoknak mondhat majd búcsút az az exelnök, akivel szemben először alkalmazzák.

Eszerint elveszíti a neki kiutalt protokoll-lakást, valamint az állam által biztosított tanácsadót és titkárt.

Ami legalább ennyire fájdalmas:

elbúcsúzhat illetményétől is, amelynek havi összege a hivatalban levő államfő illetményének 75 százalékát teszi ki.

Emellett természetesen a neki kijáró őrző-védő szolgáltatásokat is megvonják tőle, a kormányőrség által biztosított gépkocsival együtt.

Az eddig hatályos törvény alapján csak az veszítette el a neki járó kedvezményeket, aki egy rá egy bűncselekmény miatt jogerős ítélet, vagy népszavazás nyomán veszítette el az államfői tisztséget.

Băsescu ugyan két ilyen népszavazást is megúszott, viszont komoly az esélye annak, hogy az új jogszabály már „megtalálja”.

2019 szeptemberében ugyanis a bukaresti ítélőtábla alapfokon már kimondta, hogy a volt államfő bizony keményen együttműködött a Securitatéval.

Băsescu persze fellebbezett az ítélet ellen, a legfelsőbb bíróság pedig várhatóan november 5-én kezdi el a fellebbviteli tárgyalást.

Hirdetés

A volt államfő ellen a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) indított pert.

A SRI és a védelmi minisztérium archívumaiból előkerült adatok fényében a CNSAS azt gyanítja, hogy

a volt államfő 1972-ben, a Tengerészeti Egyetem első éves hallgatójaként kezdett el jelenteni évfolyamtársairól.

Az egyetem elvégzése után, 1976-ban a konstancai Securitate vehette igénybe szolgálatait, majd 1979-ben, a Román Kommunista Pártba való beiratkozásakor dossziéját megsemmisítették, anélkül hogy mikrofilmen rögzítették volna.

Traian Băsescu CNSAS-dossziéjának csak a fedőlapja van meg, ennek ellenére a CNSAS tudni véli, hogy Petrov fedőnéven jelentett többek között a kommunizmus vélt ellenségeiről, azok tevékenységéről. Olyan természetű információkat szolgáltatott, melyek alapján ma politikai rendőrségi tevékenységgel vádolható.

Ha ezt a jogerős ítélet is megerősíti – és miért ne tenné –, akkor Băsescu azzal a szégyennel lesz kénytelen élni, hogy ő lesz az első exelnök, aki elveszíti a juttatásokat.

Sajnálatot azonban nem érdemel – magyar részről pláne nem, hiszen már évek óta a magyarellenes uszításban találta meg új politikai irányvonalát.

Legutóbb augusztus végén bírságolták meg magyarellenes kijelentések miatt.

Hirdetés