Hőbörögtek egy sort a mélyrománok a nagyszebeni Brukenthal-szobor miatt (VIDEÓval)

Tüntetést szerveztek, mert szerintük románokat öletett meg.

Hirdetés

A magát a tolerancia honának és az őshonos nemzeti közösségek Kánaánjának hirdető Romániában valahogy mindig kiderül, hogy mégsem annyira parttalan az a tolerancia: most éppen Samuel von Brukenthal báró, Erdély egykori szász kormányzója Nagyszeben főterén nemrég felállított szobra miatt dobta le a láncot román soviniszta szervezetek illetékeseinek az agya.

A Klaus Iohannis államfő részvételével felavatott szobor ellen szombaton délutánra két szélsőséges szervezet is tüntetést szervezett: a Nemzet Útja (Calea Nemului) és az Avram Iancuról elnevezett „kulturális-hazafias” egyesület is odacsődítette híveit.

A megmozdulást a szebeni önkormányzat engedélyezte, ennek nyomán mintegy kétszázan gyűltek össze a szobor körül – a beszámolók szerint szebeniek nem nagyon voltak köztük –, román zászlókkal és molinókkal felfegyverkezve, egyesek pedig – talán mert úgy gondolták, így félelmetesebben festenek – népviseletbe öltöztek.

A mélyromán érzület amiatt horgadt fel a tüntetés szervezőiben, mert szerintük a báró kormányzóként közvetlen felelősséget visel az 1784-es erdélyi parasztlázadás főkolomposai, Horea, Cloşca és Crişan kivégzéséért, amely során – példát statuálandó – kerékbe törték őket.

A rossz emlékű lázadás lángba borította Erdély déli részét, a felhergelt román parasztok gyakorlatilag népirtást hajtottak végre a magyarok és a szászok körében, mai jogi kifejezéssel Horeáék emberiesség elleni bűncselekményekért felelősek.

Román – főleg soviniszta román – részről viszont

a három lázadóvezért hősnek tekintik.

Ezért aztán a szobor mellé két molinót is kifeszítettek: az egyik a három lázadóvezért ábrázolta, a másik pedig a kivégzésüket.

A talapzatra pedig egy „Gyilkos” feliratú molinót terítettek.

A résztvevők a „Le a szoborral!”, illetve a „Brukenthal, a romángyilkos” felkiáltással adtak hangot nemtetszésüknek.

Hirdetés

A Nemzet Útja nevű szervezet szélsőséges vezetője, Mihail Târnoveanu arra hívta fel a figyelmet, hogy – szerinte – ez az ő országuk, ezért

a hatóságoknak el kell távolítaniuk a szobrot,

mivel a „megszálló” kormányzó közvetlenül felelős  román parasztok elüldözéséért és a felkelés leveréséért.

A tüntetésen Gheorghe Funar egykori kolozsvári polgármester is részt vett, aki természetesen továbbra is mindent és mindenkit gyűlöl Erdélyben, ami és aki nem román.

Ezért ő is a szobor eltávolítását követelte, de nem elégedne meg ennyivel: ő a kolozsvári Márton Áron-szobrot is eltüntetné.

Sőt egy idő után Diana Şoşoacă, a szélsőséges AUR színeiben parlamentbe jutott, de azóta kirúgott szenátor is megjelent.

Őt ugyan nem engedték mikrofonhoz, mivel a szervezők szerint nem pártrendezvényről volt szó, de az újságíróknak azért elmondta: törvénytervezetet terjeszt be a parlamentben a szobor eltávolításáról.

Majd a rá olyannyira jellemző  kulturált jó ízlés jegyében hozzátette: a szobrot mindenkinek le kellene köpnie, aki Szebenben jár.

Hirdetés