Fotó: Presidency.ro

Magyar szobrász művét avatta fel Iohannis, de nem mondta, hogy Ionopotchivanoc!

Pedig tavaly áprilisban ő maga figyelmeztetett, hogy a magyarok viszik Erdélyt.

Hirdetés

Egyetlen árva lejjel sem támogatta a román állam, hogy Nagyszebenben szobrot állítsanak Samuel von Brukenthal bárónak, Erdély egykori kormányzójának, a róla elnevezett szebeni múzeumban őrzött műgyűjtemény alapítójának.

A három méteres, egész alakos bronzszobor ennek ellenére elkészült, az alkotás százezer euró költségét egy magáncég, illetve a szebeni Rotary Club és Lions Club Brukenthal dobta össze. A múzeum előtti szoborállítás apropója az, hogy idén van Brukenthal báró születésének 300. évfordulója.

A szobor elkészítésére idén januárban írtak ki pályázatot, a 21 romániai és külföldi pályamű közül a nagyváradi Deák Árpád szobrászművészé került ki győztesen (ő készítette többek között a nagyváradi Holnaposok-szoborcsoportot).

Nos, Brukenthal báró mától ott figyel a szebeni főtéren, de csak miután a szobor legfelső szintű áldásban részesült. Ugyanis a leleplezése maga Klaus Iohannis államfő, korábbi szebeni polgármester jelenlétében történt, aki az ünnepi eseményen beszédet is mondott. (Ennek részleteivel hadd ne fárasszuk most Önöket, az ilyenkor szokásos panelekből áll, aki szeret ilyesmit olvasni, megteheti az elnöki hivatal honlapján, románul.)

Hirdetés

Azt viszont – nem minden rosszmájúság nélkül – megjegyeznénk, hogy Iohannis nem tett említést a szobor magyar alkotójáról, pedig az esemény kiváló alkalom lett volna egy kis ionopotchivanocozásra (emlékszünk, tavaly ő maga dörögte nyilvánosan, hogy a magyarok viszik Erdélyt, miután megkapták a PSD-től).

 

Hirdetés