Hivatalos adat: Romániában összesen 103 kórházi alkalmazott fertőződött koronavírussal

Suceava megyében a legsúlyosabb a helyzet. Felkészül Botoșani megye?

Hirdetés

A Stratégiai Kommunikációs Csoport hivatalos tájékoztatása szerint az országban jelenleg 103 kórházi alkalmazott fertőződött meg az új koronavírussal, többségük a Suceava megyei kórházban, ahol 27 orvos, 30 orvosasszisztens és 13 betegápoló tesztje lett pozitív. Országosan 43 orvost, 45 orvosasszisztenst, 14 betegápolót és 1 beteggondozót kezelnek.

A Suceava megyei kórházban nem tartották be a ragályos/fertőző betegségekre vonatkozó előírásokat, ezért az ügyészség in rem eljárást indított. A leváltott kóházigazgató után újabb fejek hullhatnak, ugyanis súlyos mulasztások történtek. A járvány nem kerülte el a kórház fenntartójának számító megyei tanács elnökét, Gheorghe Fluturt sem, akit szintén ebben a kórházban ápolnak. Állapota jó, teljesen tünetmenetes, ennek ellenére a tesztje pozitív lett. Suceavan a szerda délelőtti állás szerint öten vesztették életüket a koronavírus következtében. A kórházban 177 fertőzött találáható (orvosok, asszisztensek és egyszerű betegek). A kórházat 48 órára lezárják, fertőtlenítik.

Egy másik moldvai kórház, amelyiket ideglenesen bezárnak, az a Focșani-i. Itt egy orvosnő és egy asszisztens tesztje lett pozitív.

A suceavai helyzet megismétlődésétől tartanak a Botoșani megyei kórházban, ahol egy 24 éves, utólag koronavírussal diagnosztizált nő a kórház több részlegét is bejárta, az orvosok pedig nem használtak maszkot vagy védőfelszerelést, amikor megvizsgálták. A járványtani vizsgálatot az orvosok, asszisztensek, ápolók családtagjaira is kiterjesztik, hiszen otthon is jártak, miután érintkeztek a pácienssel. A fertőzött nő nem járt külföldön, de részt vett egy temetésen, ahol külföldről hazatért személyek is voltak. Az egészségügyi szakszervezet Botoșani megyei képviselője szerint a kórház nem tartotta be az előírásokat, nem izolálta a beteget, így az érintett négy kórházi részlegen dolgozó személyzet sürgős tesztelésére van szükség. 

Hirdetés

A fővárosi Gerota kórházban szintén több kórházi alkalmazott, illetve a kórházigazgató is megbetegedett. Hunyad megyében a petrozsényi kórházban egy Olaszországból hazatért 27 éves nő (aki nem tartotta be az otthoni elkülönítés szabályait) fertőzött meg több alkalmazottat. A sepsiszentgyörgyi kórház szülészeti-nőgyógyászati részlegén kialakult helyzetről is tudunk: ott egy ausztriai síelésből hazatérő nőgyógyász fertőzte meg négy kollégáját.

A hatóságok nem közöltek adatokat arról, hogy hány orvos vagy egészségügyi alkalmazott tartózkodik karanténban vagy otthoni elkülönítésben, de számuk több százra tehető. Egyéni eseteket ismerünk: a lugoji kórházban például 4 orvost, 6 asszisztenst és egy beteggondozót helyeztek karanténba miután tudtukon kívül érintkeztek egy koronavírusos pácienssel.

Hirdetés