Hírmix: nem találják a szökésben lévő politikust, de találtak egy szökésben lévő struccot

...és folytatódik a múlt héten kirobbant kasszaháború is. Összefoglaltuk a hétfő történéseit.

Hirdetés

A nap meccse: folytatódik a nagy kasszaháború

Egy héttel ezelőtt keltett felzúdulást az Auchan bejelentése, miszerint az áruházlánc hamarosan lemond a klasszikus pénztárakról, a vásárlókat pedig a self-pay típusú kasszákhoz invitálják, ahol majd ők fogják beszkennelni a bevásárlókosárba gyűjtött portékákat. Miután több politikus is észrevette, hogy a bejelentés fogadtatása finoman szólva sem volt kedvező – erről itt írtunk részletesebben –, ma a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) elnöke állt ki a mikrofonok elé, hogy elmondja: véleménye szerint diszkriminatív az önkiszolgáló pénztárgépek bevezetése a szupermarketekben, mivel szerinte ez az intézkedés nincs tekintettel azokra, akik nem tudják kezelni ezeket a pénztárgépeket. Horia Constantinescu szerint a pénztárgépek üzembe helyezésekor az üzleteknek figyelembe kellene venni az idősebb vásárlók érdekeit is, akik nem igazán tudnak boldogulni az új eszközökkel.

A nap szafari-élménye: strucc sétálgatott az autók között

Úgy tűnik, nem kell elutazni egészen Afrikáig azoknak, akik egy kis szafari-hangulatra vágynak, néha elég szétnézni Dâmbovița megyében. Tavaly májusban például Târgoviște lakosai kaptak egy RO Alert üzenetet, miután egy oroszlán kiszabadult a helyi állatkertből, és nyugisan sétálgatott a város utcáin. Ezúttal Găești városában járunk, ahol hétfőn egy két méter magas strucc sétálgatott az autók közt a település központjában. Mint kiderült, az afrikai madár egy Bukarestbe tartó jármű utánfutójáról ugrott le, és úgy döntött, szétnéz egy kicsit a főtéren, majd a piac körül. A sétának végül a strucc tulajdonosa vetett véget, aki egy segítőkész helyi lakos segítségével feltessékelte az utánfutóra az ideges madárkát.

Fotó: Cronica de Găești

A nap üldözöttje: Olaszországban sem találják az elítélt megyeitanács-elnököt

Alaposan szétnéztek az olasz rendőrök Brescia városában és a környékén, ahol a szökésben lévő Ionel Arsenének, a Neamț megyei tanács volt elnökének lakása és vállalkozása is van, de a politikust nem sikerült kézre keríteni – ezt a G4media.ro portál tudta meg ügyészségi forrásokból. Arsene múlt pénteken tudta meg, hogy 6 évet és 8 hónapot a hűvösön kell töltenie, csak hát azóta sem találják. A PSD-s bárót befolyással való üzérkedés miatt ítélték el, 2013-ban ugyanis megállapodott Gheorghe Ştefan akkori Piatra Neamţ-i polgármesterrel, hogy közbenjár az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) annak érdekében, hogy kicsinálják Culiţă Tărâţă akkori megyei tanácselnököt. Gheorghe Ştefan ezért 100 ezer eurót adott Arsenének, hogy megoldja a „problémát”, amit aztán nem sikerült a terv szerint kivitelezni, így Ştefan bepanaszolta a politikust az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA).

Hirdetés