Napi hírmix: a nagy kasszaháború, szenátusi pénzszórás, székelyföldi hadgyakorlat március idusán

Nézzük, mi történt még azon a napon, amikor a meteorológusok bejelentették, hogy most már tényleg jön a tavasz.

Hirdetés

Kasszások helyett a vásárlók szkennelgetnék a portékákat a pénztáraknál? Pfuj!

Úgy néz ki, sokan dühösek lettek az Auchan pár nappal korábbi bejelentése miatt, miszerint az áruházlánc hamarosan lemond a klasszikus pénztárakról, a vásárlókat pedig a – már több helyen párhuzamosan működő – self-pay típusú kasszákhoz invitálják, ahol majd ők fogják beszkennelni a bevásárlókosárba gyűjtött portékákat, és fizetni is ott kell majd, készpénzzel, kártyával, ahogy tetszik.

A francia cég azt ígéri, a kasszások nem kerülnek az utcára, hanem átképzik őket, és segíteni is fognak a „pittyegőknél” szerencsétlenkedő vásárlóknak.

Az ügyet már meglovagolta George Simion AUR-elnök is, aki az Auchan bojkottálására szólította fel a népét, „nehogy már kasszást csináljanak a vásárlókból, miközben a pénzüket is zsebre vágják”. A PSD pedig – a Digi 24 értesülése szerint – különadót vetne ki minden automata pénztárra, hátha az áruházláncoknak elmegy a kedvük a korszerűsítéstől. Az is felmerült javaslatként a szociáldemokrata berkekben, hogy az áruházláncok biztosítsanak kedvezményeket azoknak a vásárlóknak, akik a self-pay típusú kasszákat használják. Szóval zajlik a nagy kasszaháború, addig sem kell beszélni a brutális drágulásokról.

Brrrrr: egymillió euróból újítaná fel autóparkját a szenátus

Válság ide vagy oda, az igazán fontos dolgokra azért mégiscsak akad lovetta, ha a honatyakényelmi szaktestület nagyon odarakja magát. Ma például kiderült, hogy a szenátusnak új autókra van szüksége, ezért a felsőház nagyjából egymillió eurót kíván elkölteni 22 luxusjárgány beszerzésére.

A tervek szerint az sem lenne baj, ha egy ilyen autó 50 ezer euróba kerülne, a sofőr ülése mindenképp legyen elektronikusan állítható, a kormány pedig legyen bevonva bőrrel, ahogy azt kell. Ja igen, a motor legyen legalább 250 lóerős. Tavaly egyébként már 20 szenátusi autót lecseréltek, az újabb licitet pedig azért kellett kiírni, mert idén a többi, 2007-es „veterántól” is szeretnének elköszönni a gördülékenyebb munkavégzés érdekéből.

Helikopteres hadgyakorlat lesz Háromszéken, épp március 15. körül

Hirdetés

Az átlagosnál nagyobb lesz a légi zajszennyezés Kovászna megyében, egészen pontosan Sepsiszentgyörgy környékén március 7. és 9., illetve március 13. és 17. között, miután a 22. számú Cireşoaia hegyivadász-zászlóalj bejelentette, a térségben taktikai kiképzés zajlik az említett időszakban, többek közt helikopterek használatával. A katonai gyakorlathoz használt műszaki eszközök át fognak haladni Hunyad, Szeben, Brassó, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita és Kovászna megye területén is. A hadgyakorlat alatt a katonák vaktöltényeket használnak majd – írja az Agerpres.

Apácának öltözött egy kéregető, hogy jobban menjen az üzlet

Ötszáz lejre bírságolta meg a rendőrség azt a 30 éves Bákó megyei férfit, aki a sikeresebb kunyerálás érdekében apácának öltözve próbált adományokat gyűjteni egy bákói templom közelében. Az üzleti terv nem bizonyult túl sikeresnek, pedig hősünk még egy orvosi maszkot és egy szemüveget is magára biggyesztett, csak hát a sasszemű járőrözők nem vették be a trükköt. Visszaeső csalóról van szó, a férfit ugyanis három éve Bukarestben is elkapták, amint fogyatékosságot színlelve kunyerált egy templom előtt.

Hirdetés