Hírek vasárnap: A PSD-ben és a PNL-ben megijedtek az AUR TikTok-hatalmától. Egy hét múlva megszűnik a határellenőrzés a reptereken

A két nagy kormánypártban a TikTok romániai megregulázásáról beszélnek, felmerült még a betiltása is. Az ok: ott vannak a fiatalok és George Simionék, ők meg nem.

Hirdetés

Megijedtek a PNL-ben és a PSD-ben, be akarják tiltani a TikTokot, ahol tarol az AUR

Az idei szuperválasztási évben általános meggyőződés a romániai politikában, hogy az AUR előretörése a legnagyobb veszély. A pártoknak van is okuk a rettegésre: George Simionék szélsőséges pártja sorra a második-harmadik harmadik helyen szerepel a közvélemény-kutatásokban, az AUR jó választási szereplése pedig veszélyezteti főleg az egyre inkább szimbiózisban működő PSD és PNL politikai számításait.

A legfrissebb országos IRES-felmérés, amelynek előzetes eredményei szombaton jelentek meg a Hotnews hírportálon, és amelytől a választásokra készül pártok frászt kapnak, azt mutatja, hogy az AUR a fiatalok – a 18 és 35 év közöttiek – köréből kapná a legtöbb szavazatot, ha a parlamenti választásokat most tartanák. A második helyen az USR, a harmadikon pedig a PNL végezne az eredmények szerint. Az is kiderül a felmérésből, hogy a fiatalok háromnegyede kis mértékben vagy egyáltalán nem bízik a romániai demokráciában. A közvélemény-kutatást megrendelő, A fiatalok szavaznak elnevezésű civil szerveződés szerint ezek az eredmények végre rá kellene ébresszék a kormánypártokat a veszélyre.

A jelek szerint mind a PSD-ben, mind a PNL-ben megijedtek a felmérés eredményétől. A Hotnews-on megszólaló Rareș Bogdan (PNL) és Lucian Romașcanu (PSD) egyaránt azt mondják, hogy a két nagy párt elveszítette az első, TikTokon folyó kommunikációs csatát az AUR-ral szemben.

A két politikus lényegében ugyanazt mondja: a TikTokot, ahol az AUR teljes erővel teríti a szélsőséges üzeneteit, sürgősen szabályozni kell.

Rareș Bogdan azt mondja: aggasztó a választópolgárokat manipulálni képes politikai TikTok-tartalmak népszerűsége. Romániában és a külföldön élő románok körében 7,4 millió TikTok-felhasználó van, ezzel pedig az ország lakosságarányosan az első helyen áll európai szinten. A PNL idén újrázni készülő EP-képviselője szerint azonnali és komoly intézkedésekre van szükség, hogy valahogy szabályozzák vagy betiltsák a TikTok-on terjesztett szélsőséges, orosz-párti, az EU-konstrukciót fenyegető politikai üzeneteket. „Előzmény nélküli, ami a TikTokon folyik” – mondta és elismeri, hogy a PNL politikusai, bár észbe kaptak és saját TikTok-fiókokat hoztak létre, jelentősen lemaradtak a platformon folyó kommunikációban az AUR-tól. Pedig igen fontos lenne az erőteljes jelenlét, mivel a a fiatalok körében semmire nem lehet menni sem a plakátos, kortesgyűléses vagy televíziós választási kommunikációval – mondja.

Lucian Romașcanu, a PSD szóvivője erőteljesebben fogalmazott, szerinte is erőteljesen szabályozni kellene a TikTokot, de ő akár a platform romániai működésének betiltását is kilátásba helyezte, ha a szabályozás nem sikerül. Ő is úgy véli, hogy a „klasszikus” pártok jelentősen lemaradtak az online kommunikációban, de szerinte képesek behozni ezt a lemaradást. „Nagyon is lehetséges, hogy a TikToknak nagy szerepe legyen a 2024-es választások során” – mondja Romașcanu.

Március 31-étől megszűnik a határellenőrzés a repülőtereken

Március utolsó napjától Románia a légi közlekedés területén a Schengeni övezet része lesz, ami azt jelenti, hogy a repülőtereken nem lesz többé határellenőrzés, ha az utas tagállamba utazik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az utasok papírjait nem ellenőrzik sem a romániai, sem a schengeni célország repterén, ahová megérkezik, vagyis a biztonsági ellenőrzés után az utasok egyből a beszállókapukhoz mennek.

Cornel Laurian Stoica, az Országos Határrendészet vezetője szombaton közölte, hogy a személyazonossági igazolványát vagy az útlevelét azért mindenki vigye magával, mivel az ország 17 repterén továbbra is jelen lesz a határőrség – nem kérik el mindenkitől a papírokat, de szúrópróbaszerűen ellenőrizhetnek bárkit.

A kiskorúak esetében semmi nem változik az eddigi utazási feltételekhez képest, továbbra is fel kell mutatni például egy személyazonossági iratot vagy útlevelet, a hivatalos szülői beleegyezést, ha a gyerek csak az egyik szülővel utazik, illetve mindkét szülő beleegyezését, ha például iskolai kirándulásra vagy egyéb hasonló utazásra megy a szülei nélkül.

Hirdetés

Ha az utazás célja egy nem schengeni ország, akkor továbbra is lesz határellenőrzés, és mindenkinek kötelezően ellenőrzik a papírjait.

Távcsöves, hangtompítós, éjjellátós puskát próbált eladni egy férfi Szilágy megyében

Egy 308-as kaliberű, távcsővel, hangtompítóval és éjjeli használatra is alkalmas célzóberendezéssel felszerelt puskát próbált eladni egy 36 éves férfi Szilágy megyében, de elkapták – tájékoztatott a Szilágy Megyei Rendőr-felügyelőség.

A Náprád (Năpradea) községben élő, büntetett előéletű férfi úgy bukott le, hogy egy rendőr jelentkezett vevőként, a tetten érés így garantált volt. Az eladó ellen persze bűnvádi eljárás indult. A vizsgálat során kiderült, hogy a puskán sem márkajelzés, sem egyedi sorozatszám nem volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a puska honnan származik és hogy került a férfihoz.

 

 

 

 

Hirdetés