Fotó: Emil Boc Facebook-oldala

Hírek pénteken: Emil Boc lapátja indította el a kolozsvári körgyűrű építését. Elfogtak egy Oroszországnak kémkedő román férfit

Kolozsváron is palesztinpárti egyetemfoglaló akcióba kezdtek a BBTE és a műszaki egyetem diákjai.

Hirdetés

Elfogtak egy Oroszországnak kémkedő román férfit, egy orosz diplomatát kiutasítottak az országból

Romániai katonai objektumokról gyűjtött információkat, ezeket pedig továbbította Oroszország bukaresti nagykövetségének egy férfi, akit csütörtökön vett őrizetbe a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT).

A ploiești férfit hazaárulás gyanúja miatt vették őrizetbe – közölte pénteken a hatóság. A DIICOT szerint a férfi 2022-től fényképeket készített és információkat gyűjtött Tulcea melletti román vagy NATO-parancsokság alatt levő katonai objektumokról, megfigyelte a román–ukrán határ mentén történt haditechnika- és csapatmozgásokat, ezeket az információkat aztán átadta az orosz nagykövetség diplomatáinak.

A férfi otthonában házkutatást tartottak és lefoglaltak több bizonyítékot, pénteken pedig előzetes letartóztatásba helyezték. Román sajtóinformációk szerint a férfi nem alkalmazottja valamelyik állami intézménynek.

A román külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek személynek nyilvánították Románia területén olyan tevékenységek miatt, amelyek nincsenek összhangban a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es Bécsi Egyezménnyel.

Végre elkezdődött a kolozsvári körgyűrű (1-es szakaszának) építése

Kolozsvár talán az ország egyetlen nagyvárosa, amelynek ma sincs a közúti közlekedést jelentősen megkönnyítő körgyűrűje, ezért a tranzitforgalom – a kamionforgalmat is beleértve – a városon keresztül zajlik, pokollá téve az amúgy is zsúfolt város lakóinak életét.

A kolozsvári városháza hosszú évek óta adós a körgyűrűvel, de eddig csak annyi történt, hogy mindenféle adminisztratív nehézségekre hivatkozva folyamatosan halasztották a munkálatok elkezdését.

Na de pénteken, tapsoló öltönyös vendégek jelenlétében, ünnepélyes keretek között Emil Boc polgármester a város nyugati határában fekvő Szászfenesen saját kezűleg lapátolta el az első adag földet, így végre elkezdődött a körgyűrű 1-es szakaszának építése, amely a tervek szerint 2025 végén fejeződne be.

Emil Boc Facebook-oldalán jelentette be a nagy hírt, és rengeteg helyszíni fotót is mellékeltek:

A déli körgyűrű első szakasza Szászfenesről indul, majd a várost a Bükk és Felek község irányában kerüli meg, visszakanyarodik a Györgyfalvi negyed határában, a város és a repülőtér közelében áthalad a Szamoson, majd becsatlakozik a város észak-keleti részén fekvő ipartelepnél kezdődő, már meglévő útszakaszba. A másik irányba haladva a körgyűrű Szászfenestől haladva Kisbács és Szucság között találkozik a Zilah felé vezető országúttal.

Hirdetés

Emil Boc szerint a munkálatok mostani elkezdésével lehetőség nyílik a rendkívül forgalmas Kolozsvár-Szászfenes útszakasz 6 sávosra bővítésére, ezzel pedig arra, hogy a tömegközlekedés külön útsávot kapjon. A térségben épül az új Regionális Sürgősségi Kórház, amit szintén összekötnek a körgyűrűvel.

Palesztinpárti egyetemisták foglalták el a kolozsvári szociológia kar udvarát

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és a Műszaki Egyetem több diákja pénteken meghatározatlan időre elfoglalta a BBTE szociológia kara Anghel Saligny utcai épületének udvarát egy palesztinpárti akció keretében.

A Cluj Stutents For Palestine nevű Instagram-profilon közzétett üzenet szerint a diákok közlik, hogy elfoglalták a kar épületének udvarát, hogy így kérjék egyetemeiket, „vállaljanak intézményes felelősséget és szakítsák meg a kapcsolatot minden olyan entitással, amely részese a Gázai övezetben zajló népirtásnak és az elfoglalt Ciszjordániában tapasztalható apartheidnek, vagy pedig ezekből haszna származik”.

Azt is írják, hogy nem fogják továbbra is megengedni az egyetemeiknek, hogy ne lépjenek és továbbra is cinkosai legyenek a népirtásnak. Azért döntöttek az akció mellett, mivel állításuk szerint a két egyetem eddig nem kezdeményezett semmilyen intézményes lépést annak érdekében, hogy az igazság oldalára álljon, miközben mindkét intézménye kapcsolatokat tart fenn érintett izraeli és nemzetközi egyetemekkel, cégekkel, intézményekkel és egyéb entitásokkal.

„Szabad Palesztinát!” – zárul a tüntető diákok állásfoglalása.

Hasonló tiltakozó akció zajlik napok óta Bukarestben is, ahol a Bukaresti Egyetem pszichológia karának épülete melletti kertben mintegy húsz sátor áll és körülbelül ötven diák tüntet a palesztinok mellett. Az egyetem képviselői pénteken találkoztak a diákokkal, akik jelezték: folytatják a tüntetést.

Az ActiveWatch jogvédő szervezet szerdán jelezte, hogy a rendőrség és a csendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy bizonyos személyek csatlakozzanak a tüntetőkhöz. A bukaresti tüntetők ugyanazt követelik: egyetemeik szakítsanak meg minden kapcsolatot izraeli intézményekkel.

Hirdetés