Hírek hétfőn: Miron Cozma szerint 1990-ben nem volt semmiféle bányászjárás

Továbbá az oroszok Romániában is zavarják a GPS-navigációt, Székelyudvarhelyen pedig másodszor kaptak el egy magyarországi drogdílert.

Hirdetés

Az oroszok Romániában is zavarják a GPS-navigációt

Oroszország elektronikus háborút is folytat, ez pedig Románia keleti részét is érinti – állítja jelentésében egy, a külügyminisztériumnak alárendelt hivatalos szakértői intézmény, az Euro-Atlanti Ellenállásért Központ.

A katonai és információs védelmi területre specializált két román szerző azt vizsgálta a május közepén megjelent jelentésben, amit a Digi24 hírtelevízió ismertetett, hogy mennyire veszélyes az Oroszország által indított elektronikus háború elektromágneses támadásai a a polgári védelemre.

A jelentés szerint az orosz hadsereg fejlett elektronikai technológiával képes megzavarni a globális helymeghatározási rendszer (GPS) és a globális műholdas navigációs rendszer (GNSS) működését, ráadásul nem csak Ukrajna, hanem a NATO-tagállamok területén is.

A Balti- és a Fekete-tenger partjain működtetett orosz rendszer képesek zavarokat okozni a hajózásban és a légi közlekedésben, de a kommunikációban is, ezzel pedig fokozódik a balesetek lehetősége.

A jelentés szerint Románia területén Dobrudzsában és Moldvában, Galac, Bákó, Iași, Tulcea és Konstanca megyében jelzett zavarokat a GPS rendszerben a Gpsjam.org platform. A Fekete-tenger környékén még Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, Törökország és Grúzia is érintettek, de zavarokat jelez a platform Lengyelország, Észtország, Lettország és Finnország területén is.

Miron Cozma: Nem volt semmiféle bányászjárás!

Már az is önmagában felháborító, hogy 2024-ben még mindig folyamatban van az 1990. júniusi bukaresti bányászjárás ügye, most azonban Miron Cozma egykori bányászvezér letagadta a véres események megtörténését.

Cozmát, aki 1990 nyarán Ion Iliescu akkori államfő kérésére Bukarestbe vezette a feltüzelt Zsil-völgyi bányászokat, hogy „rendet tegyenek” az Egyetem téren tüntető diákok között, hétfőn ismét kihallgatták Bukarestben, a legfőbb ügyészségen.

A közvéleményben „az antracit Esthajnalcsillagának” is nevezett Cozma a kihallgatás után dühösen kiabálni kezdett a legfőbb ügyészség székháza előtt összegyűltekkel:

„Nem volt semmiféle bányászjárás, te! Nem létezett! Ti öltétek meg azokat az embereket Bukarestben!”

– kiabált rá a bányászjárás áldozatainak egyesülete képviselőire Cozma.

Hirdetés

Ezután az újságíróknak azt mondta: nem érzi vétkesnek magát, szerinte az egész ügy Ion Iliescu műve, ő maga nem szervezte meg és nem vezette Bukarestbe a bányászokat.

Miron Cozmát emberiesség elleni bűntettekkel gyanúsítják a bányászjárás hányatott sorsú ügyében, amelynek keretében az ügyészek négy ember halálát és mintegy 1300 személy megsebesülésének körülményeit vizsgálják. Az események vizsgálatát egy bírósági döntés értelmében elölről kellett kezdeni, az ügyészek pedig újra vádat emeltek az akkori vezetők, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Viocan Voiculescu és Virgil Măgureanu egykori titkosszolgálati vezető ellen.

Miron Cozmát 1999-ben 18 éve letöltendő börtönbüntetésre ítélték az 1991-es bányászjárás ügyében, azonban Ion Iliescu államfő 2004-ben kegyelmet adott neki. 2005-ben újabb 13 hónapot kapott az 1999-es bányászjárás miatt, 2007-ben szabadult.

Magyarországi drogdílert fogtak el Székelyudvarhelyen – másodszor

Idén januárban a rendőrség kábítószer birtoklása miatt már lebuktatta a rendőrség azt a magyar állampolgárságú férfit, akit a hétvégén ismét őrizetbe vettek – írta a Székelyhon.

A Hargita megyei rendőrség közlése szerint a 31 éves férfit vasárnap tetten érték és előzetes letartóztatásba helyezték drogbirtoklás és -kereskedelem miatt. A férfit Székelyudvarhelyen azonosították, miközben 100 gramm pszichoaktív anyagot birtokolt és szállított autójával. A kocsijában találtak még 300 eurót és 770 lejt, amit a gyanú szerint kábítószer-kereskedelemből szerzett.

A férfin drogtesztet is végeztek és kiderült, hogy fogyasztott is a kábítószerből, úgy vezetett. A férfi ellen a téli incidens után bűnvádi eljárást indítottak, most még egy eljárás főszereplője lett.

 

 

Hirdetés