Hiába vagyunk Európa egyik legszegényebb országa, az evésben élen járunk

Tényleg ennyire zabagépek lennénk, vagy valami más magyarázata van a statisztikának?

Hirdetés

Végre van valami, amiben a romániai lakosság toronymagasan vezeti az európai statisztikákat: Európa tagállamai közül mi költünk a legtöbbet élelmiszerre és üdítőitalokra. A fogyasztói kiadások 27,8 %-át teszi ki a kajára fordított pénz Romániában, míg az európai átlag mindössze 12,1%. Csak miheztartás végett: a toplistán a második helyezett Litvánia (20,9%), és dobogós még Észtország (19,6%). Az európai statisztikai hivatal 2018-as adatok alapján állította össze a toplistát, melyen Magyarország a hatodik helyen szerepel 18,1%-kal. A legkevesebbet az Egyesült Királyságban fordítanak élelmiszerre és alkoholmentes italokra: az összkiadás 7,8%-át.


A fogyasztási kiadások 24%-át a lakásfenntartásra és az energiadíjakra, 13,2%-át pedig a közlekedésre fordított összegek teszik ki. Átlagosan tekintve tehát Európában többek költenek ezekre, mint élelmiszerre – kivéve Romániában.

Persze ez nem egyenesen arányos azzal, hogy a romániai lakosság eszik a legtöbbet, ugyanis az adatokat egy csomó tényező befolyásolja. Például nem mindegy, hogy mennyibe kerül egy-egy országban az élelmiszer, illetve mennyi az átlagkereset. De bizonyára az is számottevő, hogy milyen szolgáltatói árak, benzinárak, lakásbérlési díjak, stb. vannak. Az EU szintjén egyébként Romániában a legolcsóbbak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok.

A romániai fogyasztói szokások összképet egy másik adat tovább sarkítja. A szakértők szerint Romániában nagyon magas az élelmiszer-pazarlás, ami globálisan is egy fontos probléma. A decemberi hónapban különösen megy a dőzsölés: a romániai háztartásokban átlagosan négyszer több élelmiszert vásárolnak, mint amennyire szükség lenne, ebből 16 kilogramm a kukában landol. Évente egy romániai lakos 129 kilogramm élelmiszert dob el, országos szinten naponta 6 000 tonna kaját pazarolunk el, pedig még egy törvény is született a pazarlás megfékezése érdekében.

Így, ünnepek előtt nem árt átgondolni a fentebbi adatokat, és észbe vésni, a kevesebb vásárlás kevesebb pazarlást jelent.

Hirdetés