Hiába vádolták azzal, hogy forradalmárokra lövetett, igazolták a botrányos múltú képviselő mandátumát

Francisc Tobă mostantól négy évig élvezheti a képviselői státussal járó előnyöket.

Hirdetés

A forradalom leverésére tett kísérletben való részvételről szóló vádak ide, a pártjából való kizárás oda, Francisc Tobă megnyugodhat: mostantól a bukaresti parlament képviselőjeként tevékenykedhet.

A képviselőház ugyanis szerdán igazolta a mandátumát, ami után le is tette a képviselői esküt.

Így aztán mostantól négy évig a román parlament tagja lesz.

A képviselőház 155 támogató és 8 ellenszavazattal bólintott rá, hogy Francisc Tobă a törvényhozás értékes tagjává váljon. Egy honatya tartózkodott, hárman pedig nem szavaztak.

Mindez annak ellenére történt, hogy a szélsőséges Románok Egységéért Szövetség (AUR), amelynek listáján parlamentbe jutott, rovott múltjának nyilvánosságra kerülése után a pártból is kizárta, és azt is kérte a képviselőháztól, hogy ne igazolja a mandátumát.

Helyette még egy új képviselőjelöltet is megneveztek, és azt kérték a képviselőháztól, hogy a Tobă mandátuma helyett az új jelöltét igazolják.

A képviselők azonban másképp gondolták, így mostantól kollégájuknak nevezhetik az egykori katonatisztet.

Tobă az AUR Brassó megyei listavezetőjeként kapott négy évre egy kényelmes széket a bukaresti alsóházban.

Hirdetés

Az 1953-ban született Tobă a bukaresti Katonai Műszaki Akadémián végzett fegyver- és rakétaszakértő. A forradalom után a Nemzeti Megmentési Front elnökeként tevékenykedett Nagyszebenben, 1992-ben pedig a Demokratikus Nemzeti Megmentési Front képviselője lett.

1992 és 1996 között a Ion Iliescu vezette Szociáldemokrácia Romániai Pártja képviselője volt, és közreműködött a z állami intézmények bizalmas kommunikációját bonyolító Különleges Távközlési Szolgálat (STS) létrehozásában.

Ugyanakkor a katonai ügyészség azzal vádolta meg a tartalékos alezredesi rangú Tobát, hogy 1989 decemberében részt vett a nagyszebeni forradalmi események leverésére tett véres kísérletben.

A vádirat szerint különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és embertelen bánásmódban való bűnrészesség miatt kellett volna bíróság elé állnia.

Az ügyészek szerint ő is részt vett abban az akcióban, amely során a nagyszebeni megyei kórházból erőszakkal egy városi laktanyába vitték a sebesült forradalmárokat, és ott kegyetlenül megverték őket.

A bíróság azonban eljárásjogi hiányosságra hivatkozva visszaküldte a vádiratot az ügyészségnek, amely aztán 2010-ben ejtette az ügyet.

Hirdetés