Kihúzza a listáról az AUR a forradalmi atrocitásokban való részvétellel vádolt egyik képviselőjét (VIDEÓval)

Francisc Tobă más munka után kell nézzen. A másik, hasonló bűncselekményekkel vádolt képviselőről még nem döntöttek.

Hirdetés

Nem érvényesíti a szélsőjobboldali AUR Francisc Tobă Brassó megyei képviselő mandátumát, mert a nyugalmazott alezredes ellen súlyos vádak merültek fel: azzal gyanúsítják, hogy 1989 decemberében aktívan részt vett a nagyszebeni forradalmi események vérbefojtására tett kísérletben.

Úgy tűnik a párt vezető tanácsa megalapozottnak látja a vádakat, George Simion AUR-vezér ugyanis szombaton maga jelentette be a döntést egy Facebook-videóban.

Tobă helyét a brassói lista második embere, egy bizonyos Raluca Borta veszi át.

Hirdetés

Simion azzal mentegetőzött, hogy a kampányhajrában nem volt idejük ellenőrizni minden jelöltet. Az alakulat társelnöke azt is sietett hozzátenni, hogy Tobă nem is AUR-tag, ő a Román Nemzet Pártjával való együttműködésük révén került a listára.

A másik, szintén a forradalom leverésére tett kísérletben való aktív részvétellel vádolt képviselőről, Nicolae Roman tábornokról – aki a Buzău megyei AUR-listáról jutott be a parlamentbe – egyelőre nem szól a fáma, bár nem ártana sietni azzal az átvilágítással, tekintve hogy a pártok már csak hétfőig, az eskütételig változtathatnak a listáikon.

Hirdetés