Lucian Bode hiába titkolózik és fenyegetőzik, a plágiumbotránya tovább dagad

A belügyminiszter doktori dolgozatát nem sikerült annyira elrejteni, hogy ne lehessen hozzáférni.

Hirdetés

A kínosabbnál is kínosabb plágiumügyek időszaka nem ért véget: ezúttal Lucian Bode izgulhat, miután az USR bejelentette: önkéntesek segítségével szóról szóra átmásolják és plágiumvizsgálatra küldik a belügyminiszter doktori dolgozatát, majd plágiumvizsgálatra küldik.

Hogy miért van szükség erre? Mert kiderült, hogy a doktori disszertációjához csak egy módon lehet hozzáférni: a fővárosi könyvtár két számítógépén keresztül. Ezek azonban nincsenek csatlakoztatva semmilyen hálózathoz, és a szkennelt oldalakat nem lehet sem lefotózni, sem lefilmezni, ezért kell kimásolni az egészet ahhoz, hogy vizsgálatra lehessen küldeni.

Erre a meglehetősen fura – és törvénytelen –
trükközésre egyébként a több plágiumügyet is kirobbantó Emilia Şercan oknyomozó újságíró hívta fel a figyelmet egy pénteki Facebook-bejegyzésben.


Iulian Bulai USR-képviselő szerint abszurd és nevetséges, hogy a digitalizáció korában ily módon korlátozzák az információkhoz való hozzáférést, de még így is megpróbálnak fényt deríteni a csalásra.

Hirdetés

Lucian Bode belügyminiszter csütörtökön hazugságnak nevezte és cáfolta azokat az állításokat, miszerint titkosították a doktori dolgozatát, hangsúlyozva, hogy mindenkit beperel, akik ilyen vádakkal állnak elő.

Az elmúlt időszakban igencsak megszaporodtak a hasonló ügyek, ezeket itt foglaltuk össze részletesebben.

Hirdetés