Hiába sápítoztak és fenyegetőztek a Kolozs megyei liberálisok: magyar lett a megye prefektusa

A kormány kinevezte az RMDSZ jelöltjét.

Hirdetés

Hiába ágáltak a kormány vezető erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei erős emberei az ellen, hogy a kormány magyar, RMDSZ-es prefektust nevezzen ki a megye élére, végül lepattantak a pártvezetésről.

A kormány ugyanis szerda reggeli ülésén eldöntötte: Kolozs megyében márpedig mostantól magyar lesz a kormánymegbízott, az RMDSZ által jelölt Tasnádi István Szilárd személyében.

Mellette Arad megyében Tóth Csaba, Szatmár megyében Altfatter Tamás Ferenc, Szilágy megyében pedig Dari Tamás kapott prefektusi kinevezést.

Mellettük korábban Ráduly István uzoni polgármestert nevesítette az RMDSZ Kovászna megyei prefektusjelöltjeként.

Emellett a következőkben várhatóan további RMDSZ-es prefektusokat és alprefektusokat nevez ki a kormány.

Mint ismeretes, négy megyében viszonylag békésen elfogadták a román partnerek a koalíciós megállapodást, amely szerint az RMDSZ jelölhet prefektust, Kolozs megyében viszont a koalíciós partner liberálisok nagyon köpködni kezdtek a gondolattól, hogy magyar kormánymegbízottal kell együtt élniük.

Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke állt a lázadás élére, aki 70 PNL-s polgármester nevében levelet írt Ludovic Orban pártelnöknek és Florin Cîțu kormányfőnek, amelyben felmérhetetlenül káros következményekkel járó hibának nevezte azt, hogy a PNL átengedte a kormánymegbízotti tisztséget az RMDSZ-nek. Szerinte a politikai egyezkedéskor nem tartották szem előtt a teljesítményt és szakmaiságot, és átléptek egy olyan határt, amit még egy kormánykoalícióban sem lenne szabad átlépni.

Hirdetés

Tișe egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy kilép a pártból.

De ennél alattomosabb eszközöket is bevetettek. A pártvezetés egyik ülésén fenyegetésnek is beillő módon figyelmeztették a pártvezetést: ha nem tesznek le arról, hogy átengedjék a prefektusi tisztséget az RMDSZ-nek, az felszíthatja a magyarellenes indulatokat a megyében.

A jelek szerint azonban nem értek célt, hiszen mostantól hivatalos, hogy magyar a megye prefektusa.

Lássuk, mit váltanak be a liberálisok a fenyegetéseikből.

Tasnádi István-Szilárd amúgy ügyvéd, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének jogtanácsosa. 2018-tól a Szövetségi Etikai és Fegyelmi bizottságának tagja.

Hirdetés