Lázadoznak a PNL Kolozs megyei polgármesterei, mert az RMDSZ prefektusi tisztséget kapott

A megyei önkormányzat vezetője nem köntörfalaz: azzal fenyegeti Bukarestet, hogy kilép a pártból.

Hirdetés

Nem csitulnak a kedélyek a PNL berkeiben: különösen Bukarest és Kolozsvár között éleződött ki a konfliktus, miután a három kormánypárt közötti egyezkedések következtében az RMDSZ elhappolta a prefektusi tisztséget a PNL-től. Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke állt a lázadás élére, aki 70 PNL-s polgármester nevében levelet írt Ludovic Orban pártelnöknek és Florin Cîțu kormányfőnek.

Ebben a területi szervezetre nézve felmérhetetlenül káros következményekkel járó hibának nevezte azt, hogy a PNL átengedte a kormánymegbízotti tisztséget az RMDSZ-nek. Szerinte a politikai egyezkedéskor nem tartották szem előtt a teljesítményt és szakmaiságot, és átléptek egy olyan határt, amit még egy kormánykoalícióban sem lenne szabad átlépni. Tișe dörgedelmes levelében egyértelművé teszi, hogy nemcsak neki van tele a hócipője, hanem a Kolozs megyei szervezet számos más tagjának is. Ezért úgy döntött, hogy amennyiben nem javítják ki a hibát, megtörténhet, hogy kilép a PNL-ből, és állítása szerint példáját mások is fogják követni.

Egy nappal korábban Emil Boc polgármester is jelezte elégedetlenségét amiatt, mert a Kolozs megyei PNL elvesztette a prefektusi tisztséget, miközben a választásokon mindig is jól szerepeltek. Ő viszont megengedőbb hangvételben beszélt minderről mondván, hogy nem könnyű koalícióban kormányozni.

Az RMDSZ egyébként Tasnádi István Szilárd jogtanácsost jelölte a prefektusi tisztségre. A kormányfő Mircea Abrudean eddigi prefektust kormányfőtitkár-helyettesnek nevezte ki.

Hirdetés