Hiába minden: 2035-től Ön már nem vásárolhat új benzines vagy dízel autót

A klímavédelmi törvényt hosszas vita után mégis elfogadták az Európai Unió tagországai.

Hirdetés

Bár korábban több ország, köztük Románia is kérte a tagállamokat, hogy legalább öt évvel halasszák a teljes tiltást, és tegyék könnyebbé az átmenetet, szerdán az Európai Unió tagállamainak képviselői mégis elfogadták az Európai Bizottság tervezetét, amely szerint 2035-től az unión belül tilos lesz a hagyományos, belsőégésű motorral ellátott járművek forgalmazása, vagyis attól kezdve csak elektromos járműveket lehet majd vásárolni. Az intézkedés a Fit for 55 klímavédelmi csomag része, amelynek célja az unió károsanyag-kibocsátásának legalább 55%-os csökkentése lenne 2030-ig, ez pedig az EU hosszú távú klímastratégiájába illeszkedik, amelynek ambiciózus célja az, hogy a gazdasági szövetség 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon.

A most elfogadott új törvénybe több tagállam – köztük Németország és Olaszország – kérésére bevezettek ugyan egy passzust, amely szerint „a jövőben fontolóra veszik” alternatív megoldások – például szintetikus üzemanyagokkal vagy hibrid motorokkal működő autók – elfogadását is, ám ez csak akkor lesz lehetséges, ha az alternatív megoldások biztosítani tudják a zéró karbonkibocsátás feltételét, így ez egyelőre elég bizonytalan.

Vagyis jelen állás szerint 2035-től csak a 100 százalékban elektromos meghajtású autók gyártói maradnak versenyben. Így könnyen előfordulhat például, hogy a többi elektromos modellhez képest olcsóbb Dacia Springre – amelyre már most is hónapokat kell várni – a (közel)jövőben több éves várólisták lesznek.

Így aztán alaposan fontolóra kell venni, hogy következő 13 évben milyen személyes járműstratégiát alkalmazunk.

Hirdetés