Románia is kéri az EU-t, hogy halassza öt évvel az új benzines és dízelautók eladásának betiltását

Elektromos autó ide vagy oda, ez a lépés túl korai – mondják. Németországnak sem tetszik a drasztikus tiltás.

Hirdetés

Románia az egyike annak az öt tagállamnak, amelyek kérik, hogy az Európai Unió fontolja meg a belsőégésű motorokkal szerelt új autók forgalmazásának betiltását 2035-től és halassza el öt évvel az intézkedés bevezetését – írja a Reuters alapján az Adevărul.

Az Európai Bizottság 2021-ben tett javaslatot arra, hogy 2035-ig az új autók esetében csökkenjen 100 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátás. Ez konkrétan azt jelenti, hogy attól az évtől a gyártók
többé nem forgalmazhatnának benzines és dízelautókat.

Ezzel szemben Románia, Bulgária, Szlovákia, Portugália és Olaszország azt kéri egy dokumentumban, amelyet elküldtek a többi tagállamnak, hogy 2035-ig 90 százalékos kibocsátás-csökkenés legyen a cél a személyautók esetében, majd 2040-től alkalmazzák a 100 százalékos tiltást, de a könnyű haszonjárművek esetében 2035-től csak 80 százalékos legyen ez a küszöb.

Az öt ország arra hivatkozik, hogy biztosítani kell az átmenetet az elektromos járművek korába és ki kell építeni a megfelelő töltési infrastruktúrát, ehhez pedig időre van szükség. Az EU klímapolitikájának még azt is figyelembe kellene vennie, hogy a tagállamok nem ugyanazon a gazdasági és jóléti szinten állnak, a jelentős vásárlóerő-különbség pedig nehezíti a váltást.

Románia és a másik négy ország kérésének kedvező hátszelet adhat, hogy az EU legerősebb tagállamának, Németországnak is fenntartásai vannak a Bizottság kibocsátás-csökkentési javaslatával. Christina Lindner német pénzügyminiszter a múlt héten tévesnek nevezte az intézkedést és jelezte, hogy a berlini kormány nem fog egyetérteni vele.

Hirdetés