Hiába fejlesztett menő, NATO-kompatibilis gépkarabélyt a kudzsiri fegyvergyár, a technológia hiánya miatt még évekig csak a prototípust mutogathatják

Pedig ez jelenthetne kitörést a nehéz helyzetben levő hadiüzem számára.

Hirdetés

Miközben a szomszédos Ukrajnában háború dúl, a romániai fegyvergyártás továbbra sem képes megszabadulni a problémáktól: ha éppen nem a röhejesen alacsony, ráadásul késlekedő bérek miatt szüntetik be a munkát, akkor a talpraállást akadályozó technológiai hiányosságokkal kell megbirkóznia.

A kudzsiri fegyvergyár mérnökei például már évekkel ezelőtt kifejlesztették egy új gépkarabély prototípusát, amely akár a fellendülést is elhozhatná az üzemnek – de azóta sem sikerült beindítani a tömeggyártást.

Nemrég Florin Spătaru gazdasági miniszter ellátogatott az üzembe, ahol arról beszélt: a fegyver sorozatgyártására néhány év múlva kerülhet sor. Elmondta, hamarosan befejeződik a fejlesztési szakasz, és javaslatot tesznek a védelmi tárcának a sorozatgyártásra, ami biztosítaná a munkahelyek megtartását és a tevékenység folytatásának lehetőségét a gyár számára.

Az ok, amiért továbbra is késlekedik a fegyver gyártása, egészen prózai: a kudzsiri üzemben

olyan elavult a technológia, hogy egyszerűen nem alkalmas egy ilyen modern fegyver gyártására.

A szükséges technológiát vagy az Egyesült Államokból, vagy Nyugat-Európából lehetne beszerezni, de eddig még el sem kezdődtek erről a tárgyalások.

A gyár illetékesei a projekt bizalmas voltára hivatkozva nem nyilatkoznak az ügyről.

a NAT1 névre keresztelt gépkarabély fejlesztése évek óta téma, a prototípust 2017-ben mutatták be.

Ha sikerülne megrendeléseket szerezni és beindítani a sorozatgyártást, az kihúzná a nehéz helyzetből a gyárat, amelynek 900 alkalmazottja van, de tavaly is

több mint ötmillió lejes veszteséget sikerült felhalmoznia.

Hirdetés

A NAT1-et rendkívül versenyképes román fegyverként jellemezték, az 5,56X45-ös, NATO-kompatibilis gépkarabély 30 töltényes tárral rendelkezik, csőtorkolati sebessége 800 méter másodpercenként. (Összehasonlításképp: a Kalasnyikovként is ismert Ak-47-es csőtorkolati sebessége 715 méter másodpercenként).

A NAT1 hozza azt, amit a hasonló kaliberű NATO-gyártású fegyverek tudnak, különösen az amerikai M szériához hasonlít. Igaz, bemutatásakor többen is panaszkodtak arra, hogy túl nehéz, de a fejlesztők mégis ettől várták a megmentést.

A védelmi minisztérium azonban azóta sem rendelt belőle, és a technológia fejlesztésére is csupán ígéreteket kaptak.

Úgyhogy a fegyvert azóta is csak amolyan kuriózumként mutogatják a különböző kiállításokon.

És még egy ideig biztosan ez lesz a sorsa.

Hirdetés