Hazai kolbászt és disznósajtot csempészett volna be Koreába egy hivatalos látogatásra utazó román képviselő, de lebukott

A honatya a helyi tiltó intézkedések ellenére vitt volna be hústermékeket.

Hirdetés

Kellemetlen incidens főszereplőjévé vált Ben Oni Ardelean, a kormány második legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője és alelnöke a szöuli repülőtéren: a tiltások ellenére húskészítményeket vitt volna be Dél-Koreába, de a repülőtéren lebukott.

Ardelean egy Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke vezette küldöttség tagjaként, hivatalos látogatásra érkezett a távol-keleti országba múlt héten.

Mielőtt megérkezett volna, ki kellett töltenie egy nyilatkozatot arról, milyen tárgyakat készül bevinni az országba. Bár a dokumentumban a húskészítmények is szerepeltek azon termékek között, amelyeket be kell vallani, a honatya nem tette meg. Abban bízott ugyanis, hogy diplomataútlevele miatt a koreai hatóságok úgysem vizsgálják át a csomagját.

Nagyobbat nem is tévedhetett volna.

A szöuli repülőtéren szolgálatot teljesítő rendőrkutyákat ugyanis nem tájékoztatták arról, hogy diplomáciai mentességgel bármit be lehet vinni az országba. Ezért aztán amint megérezték a képviselő csomagjában lapuló húskészítmények illatát, azonnal ugatni kezdtek.

A határőrök pedig átvizsgálták a csomagokat, amelyekben olyan hagyományos, sertéshúsból készült csemegékre bukkantak, mint a szalámi, füstölt kolbász, disznósajt, valamint sajtfélék.

A húskészítményeket a beviteli tilalmukra vonatkozó szigorú rendelkezések miatt elkobozták,

az eljárás alatt pedig az egész delegációnak várakoznia kellett.

Hirdetés

Ardelean azt mondta: nem saját fogyasztásra szánta a hazai termékeket, hanem ajándékként a helyi román közösség számára, hiszen néhány nappal karácsony előtt látogattak Dél-Koreába.

Mint elmondta, a húskészítményeket szupermarketben vásárolta, és megvolt a nyugtája is a vásárlásról, de a dél-koreai hatóságokat ez nem hatotta meg.

Ardelean, aki korábban baptista lelkipásztorként tevékenykedett, nem először került kínos helyzetbe: egyszer ittas vezetésen érték, ám azt, hogy a szonda azt jelezte, alkoholt fogyasztott, azzal indokolta, hogy valójában a szívgyógyszerét mutatta ki. Egyébként egy Netflix által forgatott dokumentumfilm-sorozatban is szerepelt interjúalanyként.

Hirdetés