Macskajelmezbe öltözött humanista bankrablót alakít egy PNL-képviselő a Netflix új sorozatában

Oké, a címnek semmi köze a valósághoz, de egy dokumentumfilm-sorozatban tényleg szerepel a srác.
Hirdetés

Említettem már, hogy soha ne higgyenek az újságcímeknek? Nos, soha ne higgyenek az újságcímeknek!

Ez onnan jutott eszembe, hogy elolvastam egy újságcímet az interneten. Így hangzik: Egy Temes megyei képviselő főszerepet játszik egy új Netflix-sorozatban. A teljes igazság azonban az, hogy Ben-Oni Ardelean PNL-s képviselő (már a neve is filmsztárnak predesztinálja, bár nem ártana, ha Erdélyi Obi-Wan Kenobira magyarosítana) is interjúalanya egy ötrészes dokumentumfilm-sorozatnak, amely A Család (The Family) címmel debütált augusztus 9-én az amerikai műsorszolgáltató társaság kínálatában.

A Jeff Sharlet washingtoni újságíró két korábbi könyve alapján készült sorozat egy Amerikában működő titkos konzervatív keresztény társaságról, a The Fellowship Foundationről (Közösség vagy Testvériség Alapítvány) szól, amely a sorozatban vázolt összeesküvés-elmélet szerint nemcsak az amerikai politikában játszik egyfajta szürke eminenciás-szerepet, de más országok politikai döntéseibe is beavatkozik időnként a háttérből.

A bennfentesek által csak A Családként emlegetett titkos társaság sajátos felfogása szerint 

Jézus tanai nem is annyira a szeretetről, mint inkább a hatalomról szólnak

– ami, lássuk be, eléggé szembemegy mindazzal, amit kétezer éve gondolunk a keresztény alaptanokról. Az már régi mese, hogy egyesek szerint Szűz Mária nem is volt szűz, csak az első bibliafordítók félrefordították a héber „fiatal lány” (almah) kifejezést, de olyat még nem pipáltunk, hogy Jézus a hatalomról prédikált volna, amikor azt tanácsolta, fordítsuk oda a másik orcánkat is.

A slusszpoén egyébként az, hogy  Ben-Oni „Főszereplő” Ardeleant a sorozat negyedik, részben Romániával foglalkozó részében szólaltatják meg, 

amely a Diktátorok, gyilkosok, tolvajok alcímet viseli.

A film elsősorban a tavaly októberi, a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról szóló népszavazás kapcsán foglalkozik hazánkkal, amely az alacsony részvétel miatt végül érvénytelen lett.

Hirdetés

A népszavazást támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL)  tagja, Ardelean többek között kongresszusi kapcsolatairól, és a washingtoni „vallásos diplomáciáról” beszél a filmben.

A sorozat angol nyelvű ízelítője itt tekinthető meg.

Ja, és soha ne higgyenek az újságcímeknek!

(A cikk címében vázoltak nem felelnek meg az igazságnak. A cím szerepe mindössze annyi, hogy felhívja a figyelmüket: tényleg soha ne higgyenek az újságcímeknek!)

Hirdetés