Hátradőlni lehetetlen: napról napra csökken az új esetszám, de a dél-afrikai vírusmutáns miatt már Románia is nyugtalan

Az országos vészhelyzeti bizottság máris hozott néhány döntést, melyekkel kivédenék a koronavírus legfertőzőbb variánsának a terjedését Romániában.

Hirdetés

A járványügyi szakértők már világszerte a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariáns miatt aggódnak, s miután pénteken már Európában is azonosították az eddigi legfertőzőbb verziót, Románia is próbál valamit tenni a terjedés megakadályozása érdekében.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szombaton bejelentette, uniós mintára 14 napos karanténba küldik azokat, akik Afrika déli államaiból érkeznek.  A szombaton elfogadott határozata szerint Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe már szombattól piros zónába kerül.

Az onnan érkező  román állampolgárokat érkezésükkor tesztelik, ezt nyolc nappal később megismétlik.  Karanténból egy negatív teszt felmutatásával tíz nap után már szabadulni lehet.

Az még csak ezután derül ki, hogy a dél-afrikai vírusvariánstól mennyire védenek meg az oltások, egészen pontosan azt sem tudhatjuk még, hogy milyen gyorsan tud terjedni, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára továbbra is azt ajánlják mindenkinek, hogy oltassa be magát. Az eddigi tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze. 

Rafila a szombati sajtótájékoztatón azt mondta, egyelőre túl kevés információval rendelkezünk az új variánssal kapcsolatban, de az aggodalom nagyon is indokolt. A kulcskérdésekre leghamarabb három hét múlva kaphatunk válaszokat.

Hirdetés

Eközben az országban tovább csökkent a napi esetszám: az elmúlt 24 órában 1727 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, több mint 36 ezer teszt alapján. A friss, szombati jelentés szerint 180 fertőzött elhunyt péntek óta. Csökkent a kórházi kezelésre szoruló páciensek száma is: szombaton 7714 páciensről számolt be a kommunikációs csoport, közülük 1265 beteg állapota súlyos.

Hirdetés