A Delta után itt az Omikron? Új vírusmutáció miatt izzadnak a szakértők, de Románia várja, hogy megmondják, mit csináljon

Az új, rendkívül sok mutáción átesett változat Dél-Afrikában alakult ki, de már meg is jelent Európában.

Hirdetés

Már Belgiumban is azonosították a koronavírus új, B.1.1.529-es törzsét egy oltatlan, enyhe influenzaszerű tüneteket produkáló fiatal nő szervezetében. A nő nem járt az új vírusmutáció származási helyének tekintett dél-afrikai régióban, nemrég Törökországon keresztül utazott Egyiptomba, ami szépen megmutatja, hogy az új változat suttyomban már el is terjedt jó sok helyen.

Az, hogy már Európában is azonosították, némiképp megkérdőjelezi azon intézkedések sorának hatékonyságát, amelyeket pénteken jelentett be számos európai ország.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke például bejelentette, hogy kezdeményezik a dél-afrikai régióba tartó repülőjáratok felfüggesztését, az Egyesült Királyság pedig máris felfüggesztette az új mutáció által érintett országokba, Dél-Afrikába, Botswanába, Namíbiába, Zimbabwébe, Leosthóba és Szváziföldre tartó járatait, az onnan érkezők pedig mehetnek karanténba, akkor is ha be vannak oltva.

Eközben egy, a realitástól távol eső messze-messze galaxisban, Romániában pénteken kiadták azon országok listáját, amelyeket járványügyi szempontból zöld övezetnek tekint, és mit ad isten, rajta van Botswana is.

Lucian Bode belügyminiszter a sajtó érdeklődésére persze odanyilatkozta pénteken, hogy ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre kéri őket, azonnal vörös listára teszik a problémás országokat – vagyis állunk tátott szájjal, és várjuk, hogy megmondják, mit csináljunk, ahogy ez már csak lenni szokott.

Hirdetés

A kedden, november 23-ikán azonosított új variáns egyébként – amellett, hogy rendkívül gyorsan terjed – azért is aggasztja a szakértőket, mert legalább 30 ponton mutálódott, és mivel a tüskefehérjéje is jócskán módosult, még az is elképzelhető, hogy a mostani vakcinák nem lesznek hatásosak ellene.

A WHO szakemberei pénteken ültek össze, hogy megtárgyalják az új veszélyforrás paramétereit. Az új mutáns a görög ábécé 15. betűje után az Omikron nevet kapta.

A szakértők persze felhívták a figyelmet, hogy most van igazán szükség arra, hogy minél többen oltakozzanak, hiszen látjuk: minél tovább kering a vírus a társadalomban, annál több új változata alakulhat ki, amelyek tovább keserítik az életünket.

Hirdetés