Három utas koronavírus-tesztje is pozitív lett a Dél-Afrikából repülővel kimenekítettek közül

Most természetesen azt vizsgálják, hogy az omikron variánst kapták-e el.

Hirdetés

FRISSÍTVE – Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a vírus génállományának szekvenálása ugyan több napos folyamat, de az első lépés után a három érintett közül kettő esetében kimagasló az esély arra, hogy valóban az omikron variánssal fertőződtek meg.

A Brassó és a Vaslui megyei fertőzöttről van szó.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a szekvenálás számos mutációt mutatott ki, és nagy a valószínűsége, hogy ez annak a jele, hogy valóban az omikront kapták el.

A miniszter elmondta, a fertőzöttek tünetmentesek.

Túl szép lett volna, ha a koronavírus sokkal fertőzőbbnek tartott, omikron variánsának megjelenése miatt Dél-Afrikában rekedt, és onnan a román kormány által bérelt géppel kedden kimenekített román állampolgárok közül senki sem produkál pozitív koronavírus-tesztet: mint kiderült, közülük három szervezetében is kimutatták a kórokozót.

A gépen utazókat már a leszállás után, a repülőtéren tesztelték.

Hirdetés

Először a dél-afrikai tornáról hazatért nagybányai rögbicsapat egyik tagja kapcsán jelentették be szerdán este, hogy tesztje pozitív lett, majd két másik utasról is ugyanezt közölték.

Öröm az ürömben, hogy mindannyian tünetmentesek, és egyébként is az összes utasnak 14 napos karanténba kellett vonulnia. A két másik utas Brassó, illetve Vaslui megyében tölti a karanténidőszakot.

Az egészségügyi illetékesek ugyanakkor elküldték a mintákat a Cantacuzino intézetbe, ahol megvizsgálják, hogy az omikron variánst kapták el, vagy a korábbi, delta változatról van szó.

Az omikron kapcsán egyébként még sok a bizonytalanság, de az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, enyhébb lefolyású fertőzést okoz, és az oltások is hatékonyak ellene.

Hirdetés