Harminc év után sem bogozzák ki, mit művelt Petre Roman 1989-ben

Nyilvánvaló a katonai diverziókeltésben betöltött szerepe, a legfelső bíróság mégsem indítja újra a vizsgálatot ellene.

Hirdetés

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék visszautasította Bogdan Licu legfőbb ügyész kérelmét, és nem vizsgálja újra Petre Roman volt miniszterelnök és Teodor Brateș, a román köztelevízió volt főszerkesztőjének szerepét az 1989-es forradalom során történt katonai diverziókeltésben. A legfőbb ügyészség október 21-én jelentette be, hogy kezdeményezi, indítsák újra a forradalom dossziéjában Roman és Brateș elleni vizsgálatot emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával. Úgy tűnik, hiába: sokadik nekifutásra sem sikerül őket felelősségre vonni. Korábban nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy elítéljék őket, most pedig újravizsgálva a felmentési anyagaikat, nem találtak elég okot arra, hogy újranyissák az ellenük zajló eljárásokat.

A korábbi főügyész idén áprilisban jelentette be, hogy beterjesztette  a vádemelést az 1989-es forradalom ügyében a legfelsőbb bíróságon Ion Iliescu volt államfő és két feltételezett bűntársa ellen. Több személy ellen megszüntették az eljárást vagy azért, mert időközben meghaltak, vagy azért, mert nem találtak elegendő bizonyítékot. Ez utóbbi kategóriába tartozik Petre Roman és Teodor Brateș is.

A 862 ember halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzióban mindkettőjüknek nyilvánvaló szerepe lehetett: Petre Roman oszlopos tagja volt az ország irányítását magához ragadó Nemzeti Megmentési Front Tanácsának, december 26-ától ő lett az első ideiglenes miniszterelnök, amikor is olyan katonai akciókat hagyott jóvá, amelyek közül sok diverziókeltés céljával zajlott. A terroristák garázdálkodásáról szóló általános pszichózis megteremtésében a román televízió is alaposan kivette a részét. Mindez súlyos következményeket – emberek halálát, súlyos testi vagy szellemi sérülését, szabadságuktól való megfosztását, valamint értékes javak pusztulását – vont maga után.

Ion Iliescu 89 éves és még mindig nem csukták le, Petre Roman 73, Teodor Brateș 86, és egyre inkább úgy tűnik, egy napot sem fognak börtönben tölteni cselekedeteik miatt.

Hirdetés