Hamarosan újabb oltás verseng a koronavírus-vakcinával: jön az influenszazezon, így jönnek az influenza elleni oltások is

A hideg idő beköszöntével a vírusok is lelkesebben támadnak.

Hirdetés

Itt van az ősz, ami azt jelenti, hogy hamarosan már az influenza is súlyosbítja az ismét egyre combosabbá váló koronavírus-járvány miatti egészségügyi helyzetet.

A kormány pedig – némileg talán meglepő módon, elvégre éppen rendkívül fontos politikai pofozkodás zajlik Bukarestben – már rá is készült: máris megvásárolt kétmillió adag influenza elleni oltást.

Ez ugyanakkor majdnem egymillióval kevesebb, mint a tavaly beszerzett 2 970 000 dózis, de várhatóan igény szerint utánrendelnek még.

Az első 300 000 adagot a hónap végéig osztják szét a megyei tisztiorvosi szolgálatok (DSP) között,

az oltási kampány pedig szokás szerint október 15-én kezdődik majd.

Az oltásokat a tisztiorvosi szolgálatok továbbítják a háziorvosokhoz és a kórházakba.

Ezt követően az oltási sorrend a megszokott lesz: először a 65 év fölötti időseket és a krónikus betegeket, a gyermek – és idősotthonok lakóit, az egészségügyi dolgozókat és a terhes nőket oltják majd be.

A szakemberek melegen ajánlják, hogy aki a fentebbi kategóriákba tartozik, vegye fel az influenza elleni oltást is, hogy ne álljon elő az a helyzet, hogy egyszerre lét vírus is megfertőzi.

Ebben az esetben ugyanis sokkal súlyosabb állapotba kerülhet, mintha csak az egyik fertőzés érné utol.

Ráadásul az ország sem anyagi, sem logisztikai szempontból nem készült fel arra, hogy a koronavírus-járványra rátevődjön még egy influenzajárvány is.

Hirdetés

Magyarán: sem elég pénz, sem elég kórházi kapacitás nincs a súlyos influenzás esetek ellátására.

Ráadásul a koronavírus miatt a helyes diagnózis felállítása is problémásabb, hiszen hasonlóak a kétféle vírus okozta betegség tünetei.

Éppen ezért az egészségügyi illetékesek arra buzdítanak mindenkit, hogy amint elérhetővé válik, a leghamarabb vegye fel az influenza elleni oltást.

Amit a koronavírus elleni vakcina felvétele után is lehet kérni, a kétféle oltás nem összeférhetetlen.

Mert természetesen az is erősen javallott, hogy aki tenni akar a saját és a környezete egészségéért, az a koronavírus elleni oltást is vegye fel.

Hirdetés