Halottaknak és szekus besúgóknak is biztosítja a forradalmároknak járó kedvezményeket az illetékes államtitkárság

Mert nehéz az adatok nyilvántartása.

Hirdetés

Ha már Romániában nehéz olyan közintézményt találni, amely normálisan működik, miért pont a forradalmárok nyilvántartásával és a nekik járó kedvezmények biztosításával foglalkozó államtitkárság működne rendesen?

A Romániában 1945 és 1989 között berendezkedett kommunista rendszer elleni harcosok érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság (SSRML) azonban már annyira pocsékul végzi a munkáját, hogy a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete egyenesen ügyészségi feljelentést tett ellene.

Kiderült ugyanis, hogy időközben elhunyt személyeknek is biztosítják az ingyenes bukaresti metróbérletet és vasúti jegyeket.

Ez persze még nem is akkora gond, mint az, hogy olyanoknak is, akikről időközben jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy együttműködtek a hírhedt kommunista titkosrendőrséggel, a Szekuritátéval.

A testület az államtitkárság 2017 óta kifejtett tevékenységét világította át, és kiderült, hogy a bakik egyik legfőbb forrása az, hogy nincs rendes adatbázis, amely alapján nyilván lehetne tartani, ki jogosult a támogatásokra és ki nem.

Nem mintha nem lenne meg az ehhez szükséges infrastruktúra: az államtitkárság 2005-ben, majd 2017-ben is jelentős összegű közpénzt költött az adatbázis nyilvántartására szolgáló számítógépes programokra.

Amelyeket azóta is nagy elánnal nem használ, mint ahogy a lakosság-nyilvántartó és a nyugdíjpénztár adatbázisát sem.

A legviccesebb, hogy az államtitkárság tényleg nagylelkű volt: bárkinek biztosított ingyen metróbérletet, függetlenül attól az azért nehezen elhanyagolható ténytől, hogy metró egyedül Bukarestben közlekedik.

Hirdetés

De így legalább a hegyvidéki faluban élő kedvezményezett jó pénzért eladhatta a nem névre szóló bérletet.

A szekus besúgók is vidáman kapják a forradalmároknak járó kedvezményeket, hiába tájékoztatták az államtitkárságot arról, hogy az illetékes bíróság jogerősen kimondta: együttműködtek a titkosrendőrséggel.

Igaz, a kormány azt is megjegyezi, hogy eleve hosszas és nehézkes folyamat a korábban forradalmári címet szerzett személyekről megállapítani, hogy besúgók voltak: az első feljelentéstől addig, hogy visszavonják a forradalmároknak járó kedvezményeket, tizenöt év is eltelhet.

Amúgy a forradalmárbiznisszel már régóta gond van.

De legalább van egy nevében szép és jó dolgokat művelő állami intézmény, amely jelentős összegű közpénzből működik.

Az már más kérdés, hogy hogy.

Hirdetés