Ismét beindul a forradalombiznisz: eurómilliókkal húzhatják le az államot az álforradalmárok

Ennél nagyobb gyalázat nem érheti az áldozatokat és a valódi hősöket az 1989-es forradalom harmincadik évfordulóján.

Hirdetés

Öt éve annak, hogy Victor Ponta kormánya létrehozta „Meghatározó Szerepű Harcos” címet, mellyel elviekben az 1989-es forradalom hőseit akarták megkülönböztetni a korábban pénzért megvásárolható forradalom-igazolványok birtokosaitól. A címet azok igényelhették a törvény betűje szerint, akik „1989. december 14-e és 22-e között meghatározó szerepet játszottak a rendszerváltó forradalom kirobbantásában, életüket kockáztatva felvették a harcot a forradalom elfojtására törekvő hatalommal”. Mintegy ötszázan szerezték meg a címet az úgynevezett mártírvárosokból, ők ezzel havi 2000 lej juttatásra lettek jogosultak.

Csakhogy a történelem megismételte önmagát: ahogyan a forradalom-igazolványokat, úgy a „meghatározó hős” címet is rengeteg szélhámos szerezte meg, az ügyészek feltételezése szerint pénzért. A forradalmárok ügyeiért felelős államtitkárság (SSPR) volt vezetője, Adrian Sanda ellen vádat is emeltek ez ügyben, de nem született még ítélet. Majd jött egy újabb államtitkár, Laurenţiu Coca, aki válogatás nélkül jóváhagyott egy csomó kérvényt, azokat is, amelyeket az illetékes bizottság korábban visszautasított.

Klaus Iohannis államfő a napokban írta alá az 529 „meghatározó hőst” elismerő dekrétumot, de előtte az államelnöki hivatal értesítette a főügyészséget, hogy 504 kérvényt vizsgáljanak felül. Ettől függetlenül a SSPR most arra kényszerül, hogy visszamenőleg is fizesse ki a havi 2020 lejt az érintett 529 személynek, ami óriási terhet róhat az államkasszára. Mivel a törvény 2015 január elseje óta hatályos, egyetlen forradalmár 5X12 havi járandóságot, azaz mintegy 25 ezer eurót zsebelhet be. Az államtitkárság tehát legalább 13 millió eurót kell kifizessen ezeknek az embereknek.

Octavian Bjoza államtitkár, aki ideiglenesen vette át a SSPR vezetését, azt nyilatkozta az Adevărulnak, hogy nagyon nehezére esik aláírni a pénzutalásokat, mivel biztosan tudható, hogy arra érdemtelen személyek is pénzhez jutnak, de nincs más választása. Innentől az ügyészségen múlik, hogy mikor dönt az 504 kérdéses személy ügyében. Az államelnöki hivatal hozzáállása is érdekes, ha hihetünk Bjozának, a hivatal szerint ahogyan pénz odaítélése lehetségessé vált, ugyanúgy a visszavonása is lehetséges.

Hirdetés