A bukaresti tüntetés. Fotó: Facebook.

Ha nem lenne elég a járványrekord-sorozat, itt egy jó kis korlátozás-ellenes tüntetés is (FOTÓKkal)

Bukarestben 3000 (közben már 8000 és egyre gyűlnek a népek) ember tüntet, Kolozsváron vagy kétszáz. Így biztos legyőzzük a pandémiát.

Hirdetés

Tudjuk: Romániát éppen gyepálja a negyedik vírushullám, egymás után dőlnek meg a fertőzésrekordok, a kormány a saját válságával van elfoglalva, Ionopot Iohannis elnök kitüntetést vesz át, közben kigyullad egy-egy kórház, szóval szép az élet.

És ha ez nem lenne elég, a hatóságok drákói szigorával elégedetlen emberek úgy döntöttek, szerveznek egy jó kis tüntetést a… járvány ellen? Vagy a rendszer ellen? Vagy minden ellen, ami nem tetszik nekik.

Szombat délután Bukarestben olyan 3000 ember gyűlt össze az Egyetem téren, hogy követelje a vészhelyzet feloldását, az oltás közvetlen vagy közvetett kikényszerítésének azonnali felfüggesztését, a covid-igazolvány kukába hajítását, az iskolák minden feltétel nélküli nyitva tartását, a covid-kórházak megszüntetését. Természetesen maszk nélkül. És hát feltételezhetően nem sok beoltott polgár van köztük. Ja, közben az is van, hogy Bukarestben éppen meghaladta a nyolc ezreléket a fertőzési arány. Jó, mi?

Persze, mást is követelnek, ha már kimentek az utcára szombat délután. Például azt, hogy azonnal ne emeljék tovább a villanyáram és a gáz árát.

Közben kiderült pár dolog:

1. A fővárosi tüntetés egyik szervezője a „magyarbarátságáról” is híres AUR.

2. A tömeg pár óra alatt 8000-re nőtt.

3. A tüntetők a Cîțu-kormány és Klaus Iohannis államelnök azonnali lemondását is követelik, csomagban.

A tömegben felbukkant George Simion, az AUR alapítója és parlamenti képviselője is, aki lelkesen közvetítette az eseményeket és több tízezer embert ígért szombat estére.

Ugyancsak szombaton az ország más nagyvárosaiban (Kolozsvár, Craiova, Iași) is utcára vonultak az elégedetlenek, igaz, sokkal kisebb számban.

A kolozsvári tüntetésre kiugrottunk pár fotó erejéig. Körülbelül 200 dühös ember gyűlt össze a Deák Ferenc utca elején. A nép nagyjából ugyanazt követeli, mint bukaresti elvtársaik. Tessék csak nézni:

Hirdetés

A Deák Ferenc utcán összegyűlt tömegecske (olyan 200 ember) szemmel láthatóan jól érezte magát. Család, gyerekek, vuvuzela, le a maszkkal, le a kormánnyal, a rendszerrel, mindennel.

Az egybegyűltek sokat emlegették a vászonra felírt varázsszót: Szabadság! És sokat lengették a trikolórt.

Ez a két srác éppen azt ordítja, hogy: Le a bűnözőkkel! Már amikor nem a vuvuzelát fújja. Egészen sok gyerek volt (van) jelen a tüntetésen.

Természetesen az ortodoxia hangja nem maradhatott ki a szabadság-követelésből.

A nép feszülten figyel és nemzeti zászlóba burkolózik. Ez itt a szabadság tere.

Hirdetés