Ha minden rosszul megy, egy időre megint elbúcsúzhatunk a népes magánrendezvényektől

Mert Ludovic Orban miniszterelnök szerint azok miatt terjed a koronavírus-járvány.

Hirdetés

Mivel a kormány és az egészségügyi intézmények egyelőre nem igazán állnak nyerésre a koronavírus-járvánnyal szemben, amely az ország bizonyos régióiban keményen terjed, most drasztikus, a szükségállapotot idéző korlátozásokat terveznek.

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn délelőtt arról beszélt: a kormány betilthatja a magánrendezvényeket.

Mivel Bukarestben és több megyében jócskán meghaladja a fertőzés mértéke a határértéket – ami ezer lakosra vetítve 1,5 az előző 14 napban –, Orban elsősorban a zárt, illetve zsúfolt helyszíneken való maszkviselést javasolta, valamint azt, hogy az emberek ne járjanak esküvőkre.

Ennek kapcsán kijelentette: komolyan fontolgatja a magánrendezvények betiltását. Vagy legalább a résztvevők számának korlátozását.

Az indok? Nos, Orban szerint az ilyen – részben családi – események jelentik a fertőzések terjedésének legfőbb forrásait.

A rendezvények teljes körű betiltásának az alternatívája a résztvevők számának húsz főben való korlátozása lenne.

Hirdetés

Korlátozás jelenleg is hatályban van: beltéren 50, szabad téren legfeljebb száz fő részvételével lehet rendezvényt szervezni, de ez sokakat nem érdekel, vannak olyan rendezvényszervezők, akik több száz fős bulikat hoznak tető alá, természetesen az egészségügyi óvintézkedéseket figyelmen kívül hagyva.

Ez valóban igaz, mi is beszámoltunk arról a hétvégi, nagyváradi esküvőről, amelyre 350 vendég volt hivatalos. Na és persze a választási győzelmeket is továbbra is utcai bulikkal ünneplik, igaz, azokat elvileg nem hivatalosan szervezik.

Nem mintha ettől kisebb lenne a járványveszély.

Hirdetés