Ha két lábra állnak, a medvék már belátnak a kincses Kolozsvárra (VIDEÓval)

Igaz, hogy fiatal példányokról van szó, de azért nem árt az óvatosság, amíg tart a meleg idő.

Hirdetés

Tavaly novemberben, még a koronakorszak előtt megírtuk, hogy a hazai medvefront egyre közelebb kerül Erdély fővárosához. Először az A3-as autópálya Kolozs megyei szakaszán futott össze egy gépkocsi egy mackóval. A koccanás a nagyvad életébe került. Aztán a Szamosújvárt ölelő kerülőúton találkozott egy gyanútlan gépkocsivezető egy medvével. Ennek a találkának csak kölcsönös ijedelem lett a vége.

Aztán beköszöntött a koronavírus, elrendelték a karantént, az emberek bezárkóztak otthonaikba, a Természet pedig elterpeszkedett. A jelenségről vidám fotóriportot közöltünk. Poénnak szántuk, ám hamarosan kiderült, hogy nem is annyira vicces a dolog, ugyanis alig ért véget a szükségállapot és híre jött, hogy a Torda közelében levő Szinden tehenet ölt egy medve.

És akkor a legfrissebb hír: aki kolozsvári, jól ismeri az Őzek-völgyét. Egy „köpésre” van a várostól, a Feleki-hegy túlsó, déli oldalán. Megyei jelentőségű természetvédelmi terület, remek gombászó helyszín és biza egy ideje elég sok hétvégi ház épül oda.

Nos, egy feleki Facebook-csoportban péntek este megjelent egy videó, amelyen feltehetőleg egy biztonsági kamera felvétele látható. Hallani, amint egy kutya ugat, majd a kép bal sarkában feltűnik egy kis méretű medve, amint tétován, vissza-visszanézve átmegy az udvaron, majd eliszkol. Tessék csak nézni:

A kommentekből kiderül, hogy a csoport egyes tagjai találkoztak már az állattal, állítólag két nagyocska bocsról (vagy süldő maciról, nézőpont kérdése) van szó, amelyek egy ideje a környéken bóklásznak, korábban a közelben levő Mikes környékén is látták őket. A kommentek szerint az észlelés nyomán a polgárok tájékoztatták a rendőrséget és a feleki önkormányzatot.

Hirdetés

Nos, így állunk. Egy lehetséges hipotézis (a többi mellett): a tini macik már elváltak az anyjuktól, de a nagyobb állatok elhajtották őket a területről, így keveredhettek Kolozsvár közvetlen közelségébe. Persze, a tinik hamarosan megnőnek. És mindentől függetlenül: nem árt az óvatosság!

És szintén mindentől függetlenül, ismét belinkeljük jóslatértékű videókat, amelyben rég-rég megjövendöltük, hogy egyszer medvék járnak majd Kolozsvár főterén:

Hirdetés