Ha ilyen maszkot vásárolt, könnyen előfordulhat, hogy nem megfelelően védett a vírus ellen

A fogyasztóvédelem több típus miatt is riadóztatott.

Hirdetés

A koronavírus-járvány elejéhez képest ma már nem hogy hiány lenne a szájmaszkokból, ellenkezőleg: akkora dömping van, hogy egyes helyeken már egy lej alatti áron is hozzá lehet jutni egy darabhoz.

Csakhogy hiába a rengeteg maszk, ha nem nyújt megfelelő védelmet.

Erre hívta fel pénteken a figyelmet a fogyasztóvédelem is, amely jelezte: egyszerre négy olyan maszktípust is talált, amelynek kétséges a minősége.

Történetesen mind a négy maszktípust Kínában gyártják, ami persze nem meglepő.

Mint ahogy azért az sem, hogy nem feltétlenül csúcsminőségűek.

Olyannyira nem, hogy a fogyasztóvédelem egyenesen az egészségre nézve kockázatosnak minősítette őket, és a kereskedelmi forgalomból való kivonásukat kezdeményezte.

A maszkok egyik komoly hiányossága, hogy bár szerepel rajtuk a CE jelzés, valójában egyetlen releváns szakhatóság sem hitelesítette őket Európában.

Ennek nyomán előfordulhat, hogy nem felelnek meg az egészségügyi és biztonsági követelményeknek.

A hatóság egyúttal az európai uniós fogyasztóvédelmi hivatalt is értesítette, így a potenciálisan veszélyes maszkok a bukaresti jelzés alapján egész Európában indexre kerültek.

Hirdetés

Hogy milyen maszkokról is van szó, azt ide, ide, ide illetve ide kattintva nézheti meg.

A fogyasztóvédelem a kereskedőket is figyelmeztette, hogy mielőtt megrendelne valamilyen maszkot, először nézze meg a romániai szakhatóság, illetve az Európai Bizottság honlapját, hogy megbizonyosodjon: az nem szerepel a tiltott termékek között.

A fogyasztóvédők egyébként az elmúlt hónapokban 31 millió maszkot vontak ki a forgalomból addig, amíg a forgalmazók nem pótolják a hiányosságokat.

Az egyik gyakori hiányosság, hogy a maszkokon nem szerepel a CE jelzés, vagyis annak a bizonyítéka, hogy azt az EU illetékes hatóságai bevizsgálták és engedélyezték.

Persze, mint a fenti esetekből is látszik, olyan is előfordul, hogy hiába szerepel a jelzés a maszk csomagolásán, az valójában kamu, vagyis kissé nehéz eligazodni.

Annyi bizonyos, hogy 90 ezer maszkot végérvényesen kitiltottak az üzletekből.

Hirdetés