A görögök tárt karokkal várják a román turistákat, igaz elég foghíjas lesz a tengerpart a járványügyi szabályok miatt

Koronatesztet sem kérnek a turistáktól, csak menjen már valaki.

Hirdetés

Szereti a tengert?

A görögök, a bolgárok és a szerbek turisztikai megállapodást akartak kötni hazánkkal arról, hogy a megfelelő biztonsági intézkedések mellett újraindulhatna az államok közötti turizmus. Románia azonban visszautasította ezt, az illetékesek szerint ugyanis a románok most a hazai turisztikai célpontokra fognak koncentrálni a járvány miatt.

A román tengerparti üdülőhelyek – a környező országok strandjaihoz hasonlóan – június elsejétől újranyitnak.

A román tengerparti üdülőhelyek borsos áraikról és csapnivaló kiszolgálásukról híresek, ezért van az, hogy nagyon sok román inkább az olcsóbb és civilizáltabb Bulgáriát vagy Görögországot választja már jó pár éve, ha kiengedné kicsit a gőzt.

Szerencsére hiába fújta le a román fél a nemzetközi megállapodást, Görögország úgy döntött, hogy június 15-től tárt karokkal várja a turistákat Romániából és 18 másik olyan országból, ahol a járványügyi helyzet nem vészes. A listára hazánk mellett felkerült egyebek mellett Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Bulgária, Ausztrália, Japán és Kína.

Nem csoda, hiszen az ország éves GDP-jének 30 százaléka a turizmusból jön, szóval nehéz időszak vár a görögökre (ismét).

Hirdetés

Harisz Teoharisz görög turisztikai miniszter azt is elmondta, nem kötelező a koronateszt az utazás előtt, sőt az érkezőknek még csak kéthetes karanténba se kell vonulniuk. Ami mondjuk rendes tőlük, mert a kijárási tilalom idegőrlő megpróbáltatásait gondolom senki nem akarja egy görög karanténban kipihenni.

Persze lesznek szabályok: egy 1000 négyzetméteres partszakaszra a társadalmi távolságtartás miatt mindössze 40 embert fognak beengedni, a napozóágyak között pedig legalább 4 méternek kell lennie. Maszkról, kesztyűről egyelőre nem szól a fáma, de feltehetően érdekes barnulási foltoknak leszünk tanúi az idei strandszezon végére.

Amúgy a 11 milliós Görögországban eddig 2850 koronafertőzöttet regisztráltak. Hazánkban ez a szám 17 585.

A bolgárok is jobban állnak mint mi.

Hirdetés