Ha a következő hetekre tervezett esküvőt vagy keresztelőt, ennek a hírnek nem fog örülni

A járvány a jelek szerint elsöpri a magánrendezvényeket, és kellemetlen helyzetbe hozza az oltatlanokat.

Hirdetés

Ha teljes lezárás nem is néz ki, komoly korlátozásokat hoz hétfőtől a koronavírus-járvány alacsony átoltottság miatti berobbanása.

A járvány további terjedésének megakadályozása érdekében bevezetendő megszorításokról pénteken dönt a kormány, miután a járvány elleni küzdelmet koordináló operatív törzs kidolgozza a részleteket, de Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter máris belengetett néhány olyan elemet, amire számíthatunk.

Az egyik legfontosabb, hogy egy ideig ismét betiltanak minden magánrendezvényt, vagyis az esküvőket és a keresztelőket, illetve egyéb, nagyszámú résztvevővel megtartott ünnepséget.

Igaz ugyan, hogy a jelenlegi rendelkezések szerint ezeket amúgy is csak védettségi igazolvány birtokában lehetne az engedélyezett legnagyobb számú résztvevővel megtartani, de Cseke elismerte:

nincs kapacitás és lehetőség annak ellenőrzésére, hogy valóban minden résztvevő oltott,

átesett a betegségen, vagy negatív teszttel rendelkezik.

Így aztán ismét csak jön a fűnyíróelv.

A védettségi igazolvány azonban nem marad szerep nélkül, sőt.

A miniszter szerint az alapvető fontosságú élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül gyakorlatilag sehova sem lehet nélküle belépni.

A közintézményekbe és az 50 alkalmazottnál többet foglalkozó cégek székhelyére sem mehet be majd látogató védettségi nélkül.

Az alkalmazottak esetében ez nem vezethető be kormányrendelettel, mivel a munkához való jog törvényben szavatolt, ezért a módosítást a parlamentnek kell meglépnie.

De a szándék erre is megvan.

A vendéglők és a kávézók nyitva maradnak, de ezekbe csakis oltottakat engedhetnek be.

A színházak, mozik sem zárják be teljesen a kapuikat, de ezekbe is csak oltottak léphetnek be, és várhatóan csak 30 százalékos kapacitással működhetnek.

Emellett éjszakai kijárási korlátozás is lesz – azonban ez csak az oltatlanokra vonatkozik, az oltottak, a betegségen átesettek és a friss negatív teszttel rendelkezők nem esnek a tiltás hatálya alá.

Mint ahogy azok sem, akik ugyan nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, de munkába tartanak, vagy sürgős egészségügyi probléma miatt kell elhagyniuk otthonukat.

Cseke azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező védettségi igazolványt előíró törvény nagyon szigorú lesz, akár 50 ezer lejes bírságra is számíthat az az intézményvezető, aki ilyennel nem rendelkező alkalmazottat dolgozni enged.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványt csakis az oltásokkal lehet megállítani, ha a most éppen fellendülőben levő oltakozási kedv ismét lanyhul, és az átoltottság leragad 40-50 százaléknál, akkor újabb járványhullámokra számíthatunk.

Arra is figyelmeztetett, hogy a negyedik hullámban akár a 20 000-et is elérheti a napi esetszám, ezért szükséges az oltakozás és a korlátozások.

Hirdetés

Az ezekkel kapcsolatos vádak kapcsán emlékeztetett, hogy Franciaországban, Olaszországban és Németországban is védettségi igazolványhoz kötik a tevékenységek nagy részét.

Mint megírtuk, szerdán Klaus Iohannis államfő azt is elmondta, hogy hétfőtől kéthetes kényszervakáció következik az iskolákban.

Ennek kapcsán arról beszélt, ha a kéthetes szünet nem hozza meg a kívánt hatást, akkor meghosszabbíthatják.

Ennek azonban nem mindenki örül, sőt.

A Szülők Országos Szövetsége szerint érthetetlen, mi áll a mindenkire érvényes kényszervakációról szóló döntés mögött, az ugyanis szerintük nem hozza meg a kívánt hatást, azaz nem szorítja vissza a járványt.

A szövetség szerint a félév közepén meghirdetett vakáció

kizökkenti a diákokat a ritmusból, és lenullázza a pedagógusok eddigi erőfeszítéseit.

Ráadásul az, hogy minden diák vakáción lesz, nem hogy csökkentené a mobilitást, hanem épp hogy növeli.

Az pedig, hogy a tervek szerint a mostani kéthetes kiesést nyáron kellene bepótolni, az egész nyári vizsgaidőszak menetrendjét megbolygatja.

A szövetség figyelmeztet, hogy az online oktatás kiiktatásával az oktatási minisztérium tudatlanságra ítéli a diákokat. Ráadásul szerintük ez az intézkedés diszkriminatív azon diákokkal és családjukkal szemben, akik jelentős összegeket fektettek be az online oktatáshoz szükséges eszközökbe, valamint azon iskolákkal szemben is, amelyek szerződéseket kötöttek az internetszolgáltatókkal, és táblagépeket osztogattak a diákoknak.

Mindeközben folytatódik a romániai járványhelyzet enyhítését célzó nemzetközi segélyakció.

Magyarország és Lengyelország után

Ausztria is fogad súlyos állapotban levő koronavírus-fertőzötteket,

ide pénteken szállítják az első pácienseket.

Emellett Dánia két orvosi csapatot küld Romániába, és Franciaország is ígért orvosokat.

Szerbia oxigénkoncentrátorokkal és monoklonális antitestadagokkal segíti a romániai küzdelmet.

Hirdetés