Ha a gépek számát nézzük, a román légierő nem áll rosszul, ha a korát, akkor már árnyaltabb a kép

Csak egy szomszédja előzi meg az országot.

Hirdetés

Bár a bukaresti illetékesek igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy ha háborúba is torkoll az Oroszország és Ukrajn aközötti feszültség, abba Románia nem avatkozik bele, a helyzet miatt azért nem árt számba venni, milyen katonai eszközökkel rendelkezik az ország.

Nos, ha a légierőt nézzük, akkor kiderül, hogy a szomszédaihoz képest egészen jól: éppen Ukrajnát kivéve mindegyiknél több vadászgéppel rendelkezik.

A legfrissebb összesítés szerint a flotta legütősebb egységét a 17 F-16-os vadászgép jelenti, amelyeket igaz ugyan, hogy használtan vásároltak, de ezek vannak a legjobb állapotban.

A 16 MiG-21 Lancerről mindez már nem igazán mondható el, de alapvetően még működőképesek, a szovjet gyártmányú, izraeli szakemberek által felturbózott vadászgépek is bevethetőek, ha a helyzet úgy kívánja.

Emellett 19 IAR-99 Sólyom is gazdagítja a román vadászflottát, amelyek,

bár igazából kiképző gépek, korlátozott harci feladatokra is alkalmasak.

Magyarország csupán a 12, svéd gyártmányú JAS 39 Gripennel büszkélkedhet, a bolgár légierőnek 13 MiG-29-ese és 8 Szu-25-öse van, Szerbia pedig 13 MiG-29-est és 17 J-22-est vethet be, ha a szükség úgy hozza.

Ezzel Románia nem áll rosszul, főleg úgy, hogy már biztosra vehető, hogy két további, használt gépekből álló F-16-os köteléket vásárol Norvégiától.

A legtöbb vadászgéppel azonban Ukrajna rendelkezik: 51 MiG-29-es, 32 Szu-27-es, valamint 29 Szu-24-es és Szu-25-9s alkotja a flottáját.

Azonban ha azt nézzük, milyen idősek a gépek, akkor Románia már nem büszkélkedhet annyira – a MiG-21-esek körében gyakori a baleset –,  ebből a szempontból Magyarország sokkal jobban áll az újabb Gripenekkel.

Hirdetés

Románia minden esetre

a harci repülők számát tekintve a negyedik a NATO keleti szárnyán fekvő országok közül:

Törökországnak 291, Görögországnak 229, Lengyelországnak pedig 109 gépe van.

A román légierő helikopterek terén sem áll rosszul: 58 IAR 330 Puma áll a rendelkezésére, de a tervek szerint 24 AH-1Z Vipert, 21 UH-1Y-t és 15 H215M/AS332-est is rendel.

A vadászgépflottát a bukaresti illetékeske bejelentése szerint 32, Norvégiából vásárolt F-16-ossal turbózzák fel, 354 euróért.

A legnagyszabásúbb terv az, hogy vadonat új amerikai F-35-ösöket vásároljanak, de ehhez azért még idő kell. És sok-sok pénz.

 

Hirdetés