Gyűrűsfarkú makit lopott valaki Călărași-ban. Holnap nyit a Parajdi Sóbánya – hírmix

A vihar pedig láthatóan itt hagyta a nyomát Kolozsváron.

Hirdetés

IDŐJÁRÁS volt Kolozsváron…

…csak épp nem járt, hanem száguldozott. Ahogy mondani szokták egyesek: „idegállapotban vagyok” – tulajdonképpen mindig valamilyen idegállapotban van az ember. Hogy ideges? Az más kérdés. Nos, az időjárás meg időjárás: van. És ideges. Mert Kolozsvárt tisztességesen megtépázta a vihar, és ahogy az általában történik, már jó félórával a vihar beállta után érkezett a RO-Alert biztonsági figyelmeztetés az emberek telefonjaira, hogy bebiztosítsa a szívinfarktust.

Mármost viharok mindig voltak és lesznek, csakhogy az erősségük és pusztításuk mértéke gyarapodott (megsúgjuk a kulcsszót: klímaváltozás). Okosvárosunkat tegnap telibe találta a szupercella, lássuk, mit követett el:

A Mărăști negyedi híd alatt úgy felgyűlt a víz, hogy egy autós benne ragadt, a CERT Transilvania egyesület mentőegységét kérte segítségül kivontatásra. Ugyanígy a Hajnal negyedben található körforgalom kellős közepén is megrekedt egy közlekedő autó az újonnan létesült „Aquapark” miatt, a polgárok ironizálása sem késlekedett: „Kolozsvár az egyedüli város, ahol még a hegy tetején is áll a víz” – mondták.

A Györgyfalvi negyedben jó szokás szerint a vihar fákat csavart ki a helyükről, a negyed másik felében lévő Iulius Mall plázában majdnem a vásárlók fejére szakadt a mennyezet. A felgyűlt víz eleinte csak a szellőzőnyílásokon csorgott befelé, aztán nagy robajjal levált a burkolat és az esővíz elöntötte a belteret. A városközpontot nemrég újították fel, a csatornarendszer nem tudta kiállni ezt a próbát olyan könnyen:

Tó a Szentegyház (Iuliu Maniu utcában) Forrás: Clujul Civic Facebook-csoport

A kolozsvári mentőegységek 11 pincéből és 12 ingatlanból kellett elvezessék a felgyűlt vizet, a városban is, de a metropolitán övezethez tartozó Szászfenesre, Kisbácsba és Szamosszentmiklósra is földcsuszamlás miatt hívták őket. 9 fát döntött ki a szél, amelyből 8 személyautókra dőlt. A tegnap folyamán az 112-re 160 segélyhívás érkezett a vihar miatt.

Holnap nyílik a Sóbánya Parajdon

Korábban írtuk, hogy legkésőbb június végén, de az is lehet, hogy már a hónap közepén megnyílhat a turisták előtt a parajdi sóbánya – nos, kiderült, hogy a hónap közepe volt a nyerő tipp, ugyanis június 15-én fog megnyílni a bánya.

A sóbányát vízszivárgás miatt kellett bezárni egy hónapra ideiglenesen, a nyitási dátum azonban nem volt még biztos. A Korond-patak medrének elterelése volt a cél: a probléma megoldása érdekében május 12. óta a bánya és a Maros Vízgyűjtő Igazgatóság (ABA) beavatkozó csoportjai munkálatokat végeztek a Korond-patak vízhozamának szabályozására, az egész területen, ahol a föld alatt beszivárgások történtek, a helyzetet pedig folyamatosan figyelemmel kísérte a megyei rendkívüli helyzetek bizottsága.

A Parajdi Sóbánya Facebook-oldalán máris olvasható a közlemény: hosszas várakozás után megnyitnak, a bánya látogatási programja pedig reggel 8-tól délután 6-ig tart, az utolsó busz, amely a bánya szívébe tart, 16:30-kor indul.

Riszálom ígyis-úgyis – énekelte volna egy dél-romániai fiatal polgár…

…akit elfogtak, minekutána ellopott – most fogózzanak meg – egy gyűrűsfarkú makit (latin nevén Lemur catta, rövidebb és ismertebb nevén lemur) az állatkertből. Az eset Călărași-on történt.

Hirdetés

A rendőrség őrizetbe vette a 18 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a makit ellopta a călărași állatkertből. A lemurok karámjáról leütötték a lakatot, az állatot pedig élve, a lábánál fogva összekötözve találták meg egy elhagyatott épületben, a lopással gyanúsított fiatalember háza közelében.

A gyűrűsfarkú maki eltűnését az 112-n jelezték. A makitolvaj pedig 24 órás előzetes letartóztatásba került.

 

 

 

 

 

Hirdetés