Kézigránát miatt evakuáltak egy iskolát, megvan mikor nyílhat újra a parajdi sóbánya – hírmix

Szerda estig pedig heves esőzésekre, helyenként viharokra, jégesőre is számíthatunk az ország nagy részén.

Hirdetés

Maximum egy hónapon belül újranyílik a parajdi sóbánya

Legkésőbb június végén, de az is lehet, hogy már a hónap közepén megnyílhat a turisták előtt a parajdi sóbánya, és ezzel párhuzamosan a sókitermelés is újraindulhat. Mint ismeretes, a sóbányát vízszivárgás miatt kellett május 15-ikén bezárni ideglenesen. A Krónika a Marosvásárhelyi Rádióra hivatkozva arról ír, hogy Irina Muller, az Országos Sóipari Társaság Rt. (Salrom) termelési igazgatója szerint a bányában már nagyjából elvégezték a sürgősségi beavatkozásokat, a Korond-patak medrét is elterelték, és 80%-ban elkészült egy védőcsatorna, amely a nagy vízhozamot is elbírja. A mostani szivárgást a múlt havi heves esőzések okozták. Nem az első ilyen eset ez a bányában, 2022-ben például július és augusztus között egy teljes hónap kiesett a turisztikai főszezonban egy iszapszivárgás miatt, ami a helyi vendéglátósoknak, különösen a koronavírus-járvány után, igencsak rosszul esett. A sóbánya Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, tavaly mintegy 570 ezren keresték fel.

Kiürítettek egy iskolát Bukarestben egy celeb családjának háza elé helyezett kézigránát miatt

Kézigránát okozott riadalmat Bukarestben. A gránátot egy rendőrnő fedezte fel az utcán szerda reggel, aki azonnal segítséget kért az 112-es segélyhívón. Az eset nyomán egy közeli iskolát is evakuáltak, de szerencsére kiderült, hogy fölöslegesen. A tűzszerészek hamar megállapították, hogy a gránátban nincs robbanótöltet, így nem jelent veszélyt. A kézigránátot a biztonsági kamerák felvétele szerint egy eddig ismeretlen személy kedd este 8 körül akasztotta a Tonciu-család utcaajtójának kilincsére. A család virágüzlet-láncot működtet Bukarestben, a legnagyobbik lány, Andreea Tonciu pedig celebként is közismert. A kamerák azt is rögzítették, ahogy a legkisebb Tonciu-lány kedd este 11 körül hazaér, leveszi a kilincsről a gránátot, majd hanyagul az utcára dobja. Később kiderült, hogy játékszernek hitte azt. A rendőrök keresik az ismeretlen tettest.

Itt a nagyidő!

Csütörtök este nyolc óráig érvényben lévő sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtt az ország nagy részére leszámítva a nyugati, délnyugati és déli megyéket. A riasztás villámlásokkal, heves széllökésekkel járó felhőszakadásokra figyelmeztet, elszórtan szélviharokra, jégesőre is lehet számítani. A csapadék mennyisége 25–30, helyenként 40–50 milliméter is lehet. Vigyenek esernyőt, ha mennek valahova.

Hirdetés