Gyűjtögesse az üvegeket, meg a flakonokat, mert egy röpke év múlva meggazdagodhat belőlük

Egy új kormányrendelet értelmében darabját 50 baniért fogják visszaváltani bármelyik boltban. Persze nem holnaptól…

Hirdetés

Visszaválthatók lesznek az üvegek és műanyag palackok az ország bármely boltjában és bevásárlóközpontjában, az erről szóló kormányhatározatot már el is fogadták. Csakhogy van egy kis gond: Romániában élünk – így mire a gyakorlatban is megvalósítják a dolgot, valami egész biztosan lejön a havasról.

Az egy dolog ugyanis, hogy minden hazai bolt köteles lesz darabonként 50 bani ellenében visszavenni a 0,1 és 3 liter közötti üvegeket és PET-palackokat – legyen az alkoholos ital, üdítő, gyümölcslé vagy ásványvíz csomagolása –, de a boltoktól be kell ezeket gyűjteni, el kell szállítani regionális központokba, onnan pedig az újrahasznosító üzemekhez. Szóval ki kell még építeni az egész hálózatot begyűjtőstől, raktárastól, újrahasznosítóstól, és tudjuk, hogy ezek a dolgok milyen zökkenőmentesen és lendületesen szoktak zajlani nálunk (ez irónia). Biztos nem fog senki ellopni semmit közben (ez is).

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter mindenesetre azt mondta, hogy a rendszer jövő év októberére elkészül. Szóval legalább egy év (biztos, hogy több) áll rendelkezésére, hogy összegyűjtögesse a palackjait, majd beszedje a nagy lóvét Sárkány Terike nénitől a sarki ABC-ben.

Különben azokban az országokban, ahol már működik ez a visszaváltós rendszer, az újrahasznosítható palackok mintegy 90%-át sikerül begyűjteni, ami jelentősen csökkenti a környezetszennyezést.

Hirdetés