Gyors ütemben terjed a korona: már a négyezret is meghaladja a napi esetszám

Legutóbb január közepén volt ilyen sok új beteg. Temesváron van a legnagyobb baj: megteltek a Covid-kórházak, teljes vesztegzárat rendelhetnek el.

Hirdetés

Minden jel arra enged következtetni, hogy Romániában is elkezdődött a harmadik hullám. A szakértők óvatos, de egyértelműen fogalmazó nyilatkozatait a szerdai járványmérleg igazolja a leginkább: máris meghaladta a négyezret a napi esetszám, amire legutóbb január közepén volt példa. Egészen pontosan 4278 új fertőzöttet regisztráltak 35 091 teszt (26 392 PCR és 8699 antigén teszt) alapján.

Kedd reggeltől szerda reggelig 77 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, a legfiatalabb elhunyt a harmincas éveiben járt. Az elhunytak elsöprő többsége más alapkórban szenvedett, két áldozatnak viszont nem volt más ismert betegsége.

A kórházakban jelenleg 8795 fertőzöttet ápolnak, ebből 1032-en fekszenek súlyos állapotban az intenzíven. Enyhe és valószínűleg átmeneti mérséklődés mutatkozik a tegnaphoz képest, amikor 1044-en voltak súlyos állapotban.

A lakosságarányos fertőzési ráta immáron öt megyében lépte át a háromezrelékes küszöböt: Temes, Kolozs, Brassó, Ilfov és Máramaros megyében. A legtöbb új esetet Bukarest (707) után Temes (415) és Kolozs (309) megyében regisztrálták.

Hirdetés

Dominic Fritz polgármester elmondása szerint Temesváron rendkívüli helyzet állt elő, gyakorlatilag nincs már egy szabad hely a Covid-kórházakban. Amennyiben a fertőzési ráta tovább nő a bánsági városban (jelenleg 7,28 ezreléken van), akkor számítani kell a teljes vesztegzár elrendelésére – nemcsak Temesváron, a környező településeken is. Az elöljáró azt is elmondta: a páciensek egyre fiatalabbak, és egyre súlyosabb formát ölt a fertőzöttség.

Hirdetés