George Simion felemlegette a hunokat a parlamentben, amikor nemet mondott a helyreállítási tervre

Egy szerinte Eminescu tollából származó lírai idézettel gyepálta a kormányt, de szegény feje erősen összekeverte a szerzőket.

Hirdetés

Szerdán bemutatták a parlamentben Románia sokat vitatott országos helyreállítási tervét (PNRR). És ahogy azt tudni lehetett, az ellenzék nemet mondott rá. A PSD például megígérte, hogy hamarosan bizalmatlansági indítványt nyújt be, mert a nagy terv nem Románia fellendülését szolgálja.

Az AUR nevű, frissen befutott nackópárt elnöke, régi ismerősünk, George Simion az egyszerű nemen túl többet, nagyobbat akart mondani. Ezért hát elpufogtatta az összes ilyenkor hangoztatott szóvirágot (a belinkelt videóban 59 perc 25 másodperctől látható-hallható), mint amilyen a nemzeti szuverenitás elvesztése vagy a nemzeti ipar lezüllesztése.

Aztán gondolt egyet és lírai magasságokba emelkedett. Bejelentette, hogy akkor most elmond egy részletet az alkalomhoz kiválóan illő Mihai Eminescu-versből. És elmondta.

Nagyjából így szól: Évek óta csak zuhantok, Nem megy már nektek semmi, Szégyen hulljon egyre rátok: Őseitek cserben hagyni! Dákfiak vagytok ti még? Hunokkal így rokonkodni?

Aranyos, nem? De azon túl, hogy a derék Simion ismét hunozott (magyarozott) egy jót, az idézettel van egy kis probléma. Nevezetesen az, hogy a fenti sorokat nem Mihai Eminescu írta. Hanem egy Marian Bamboi nevű nagyon is kortárs bákói költő.

Hirdetés

Hát, ehhez nem nagyon tudunk mit hozzátenni. Esetleg azt, hogy a versből videó is készült. Előre szólunk, csak az kattintson rá, akinek erősek az idegei, mert (a koporsóban holtan fekvő, aztán váratlanul feltámadó szavalón túl) ilyen hátborzongató előadást ritkán hallani:

Hirdetés