Francia katonák érkeztek Romániába elrettenteni az oroszokat

A NATO-együttműködés jegyében további társaik is érkeznek majd.

Hirdetés

Már meg is érkeztek Romániába azok az első francia katonák, akik a NATO keleti szárnyának megerősítésében vesznek részt.

A román védelmi minisztérium jelentette be, hogy hétfőn este érkeztek meg az első egységek a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontra, ahol több mint ezer amerikai katona is állomásozik.

A tárca azt is közölte, hogy hamarosan további francia katonák érkeznek, megerősítendő a NATO gyors reagálású erejét.

Franciaország összesen 500 katonát küld Romániába.

Mint megírtuk, korábban, az orosz fenyegetés miatt arról született döntés, hogy a NATO harccsoportot hoz létre Romániában, amelynek a vezetését Franciaország látja el.

Nem a franciák az egyetlenek: az Egyesült Államok is arról döntött, hogy Romániába vezényli Németországból a 2. lovasezred mintegy ezer katonáját.

Hirdetés

És biztosak lehetünk benne, hogy ha Ukrajnában folytatódik az orosz invázió, és orosz csapatok közelítenek a román határhoz, amely egyben a NATO külső határa is, további NATO-katonák érkeznek majd az országba.

Eközben Ukrajnában már hatodik napja tartanak a harcok az orosz invázió  kezdete óta, Kijevet egyre erőteljesebben lövik, a második legnagyobb városban, Harkivban pedig valóságos tömegmészárlás zajlik, miután az oroszok Grad rakétavetőkkel lövik a város lakónegyedeit.

Ukrajna és Oroszország képviselő ugyan hétfőn a fehéroroszországi Gomelben tárgyalásokat kezdtek, de azon túlmenően, hogy az orosz fél szerint vannak olyan pontok, amelyekben sikerült haladást elérni, nem sok eredmény született, amit a harcok fokozódása is jelez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétségbeesett lépésre szánta el magát: hivatalosan kérte Ukrajna gyorsított felvételét az EU-ba, de ezt Brüsszel udvariasan elhárította.

Hirdetés