Foci-vb, hetedik nap: a címvédő franciák az első továbbjutók

Az előző három világbajnokságon már a csoportkörben elbukott az aktuális világbajnok, most a franciák már két meccs után a legjobb 16 közé jutottak. Messi életben tartotta Argentínát.

Hirdetés

Ausztrália egy dánok elleni döntetlennel továbbjuthat

A meccs felfedezése: a Fagiano Okajama. Alighanem csak a japán foci legfanatikusabb rajongói hallottak eddig erről a klubról, amelyben a győztes gólt fejelő Mitchell Duke játszik. Ez volt a vb első gólja, amelyet második ligában szereplő futballista szerzett.

A meccs nyerő taktikája: a bunkerfoci. Ausztrália a gólja után mindent feltett a védelmére, és végül bejött neki. Tizenkét év után nyertek vb-meccset, és mindössze harmadszor nem kaptak gólt.

D-csoport: Tunézia–Ausztrália 0-1

Tunézia: Dahmen – Bronn (Kesrida, 73.), Meriah, Talbi – Dräger (Szasszi, 46.), Szkiri, Laidouni (Hazri, 67.), Abdi – Szliti, Dzsebali (Heniszi, 73.), Mszakni.

Ausztrália: Ryan – Karacic (Degenek, 75.), Souttar, Rowles, Behich – Irvine, Mooy, McGree (Hrustic, 64.) – Leckie (Mabil, 85.), Duke (Maclaren, 63.), Goodwin (Baccus, 85.)

Gólszerző: Duke (23.)

Arab támad, arab bánja

A meccs metamorfózisa: Szaúd-Arábia. Argentína ellen hősies védekezéssel nyertek, a lengyelek ellen viszont ultraoffenzív szellemben fociztak, de mindent helyzetüket, még egy büntetőt is kihagytak.

A meccs pragmatikusai: a lengyelek. Az első félidőben kimondottan passzívan fociztak, de egyetlen helyzetüket belőtték, és Szczesny pazarul védett. A másodikban szétkontrázták a kinyíló szaúdiakat, és két kapufa után Lewandowski is végre megtörte a vb-átkát.

A meccs kiegészítő kelléke: a kimaradt 11-es. Az eddigi három kivédett büntetőből kettő a lengyelek meccsein volt, Mexikó ellen Lewandowski hibázott, most Szczesny védte Al-Davszari lövését.

C-csoport: Lengyelország–Szaúd-Arábia 2-0

Lengyelország: Szczesny – Bereszynszki, Glik, Kiwior – Cash, Zielinski (Kaminski, 63.), Krychowiak, Bielik, Frankowski – Milik (Piatek, 71.), Lewandowski

Szaúd-Arábia: al-Ovaisz – Abdulhamid, al-Amri, al-Bulaihi, al-Breik (al-Ganam, 65.) – al-Buraikan, al-Nadzsej (al-Abed, 46., Bahrebi, 90+5.), al-Malki (al-Abud, 85.), Kanno, Sz. al-Davszari – al-Sehri (N. al-Davszari, 85.)

Gólszerzők: Zielinski (39.), Lewandowski (82.)

A franciák leszámoltak idei mumusukkal

A nap visszavágása: Franciaország. Az idei Nemzetek Ligájában a világbajnok oda-vissza kikapott Dániától, most a vb egyik legjobb meccsén legyőzte az északiakat.

A nap MVP-je: Kylian Mbappé. A franciák szupersztárja a hátára vette csapatát, és két góljával nemcsak a gólkirályi, hanem a vb legjobb játékosának címére is bejelentkezett.

A párharc családjai: Thuram és Schmeichel. 1998-ban Lilian Thuram és Peter Schmeichel játszott egymás ellen a világbajnokságon, most a fiaik, Marcus és Kasper.

D-csoport: Franciaország–Dánia 2-1

Franciaország: Lloris – Koundé, Varane (Konaté, 75.), Upamecano, T. Hernandez, Koundé – Rabiot, Tchouaméni – Dembélé (Coman, 75.), Griezmann (Fofana, 90+3.), Mbappé – Giroud (Thuram, 62.)

Hirdetés

Dánia: Schmeichel – Andersson, Christensen, Nelsson –Kristensen (Bah, 90+2.), Höjbjerg, Damsgaard (Dolberg, 73.), Eriksen, Maehle – Lindström (Nörgaard, 85.), Cornelius (Braithwaite, 46.)

Gólszerző: Mbappé (61., 86.), illetve Christensen (68.)

A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont, 2. Ausztrália 3, 3. Dánia 1, 4. Tunézia 1.

Két szép gól mentett meg egy rossz meccset

A meccs Maradonája: Lionel Messi. Világbajnoki meccsek (20) és gólok (8) számában is utolérte az isteni Diegót, már csak vb-t kellene nyernie. Borzalmasan nehéz lesz, elnézve a többi argentin játékos fantáziátlan erőlködését.

A meccs csalódása: Mexikó. Kizárólag a védelmük versenyképes idén, a támadójátékuk totálisan értékelhetetlen. Mindent pedig Ochoa sem tud kivédeni. Elméletileg még továbbjuthatnak, ha legalább hárommal megverik a szaúdiakat, de erre mondják, hogy álmodik a nyomor…

A meccs muzsikája: a csontzene. Bár a mexikói szurkolók főleg a Cielito Lindót énekelték, a pályán mintha machetével esett volna egymásnak a két latin-amerikai banda, 31 szabálytalansággal és 5 sárga lappal.

C-csoport: Argentína–Mexikó 2-0

Argentína: E. Martínez – Montiel (Molina, 63.), Lisandro Martínez, Otamendi, Acuna – Di María (Palacios, 69.), De Paul, G. Rodríguez (Fernandez, 57.), MacAllister (Romero, 69.) – Messi, Lautaro Martínez (J. Álvarez, 63.).

Mexikó: Ochoa – Montes, Araújo, Moreno – K. Álvarez (Antuna, 66.), Chávez, Guardado (Guttiérez, 42.), Herrera, Gallardo – Vega (Jiménez, 66.), Lozano (Alvarado, 73.)

Gólszerző: Messi (64.), Fernandez (87.)

A csoport állása: 1. Lengyelország 4, 2. Argentína 3, 3. Szaúd-Arábia 3, 4. Mexikó 1.

A góllövőlista élmezőnye:

3 gól: Enner Valencia (Ecuador), Kylian Mbappé (francia)

2 gól: Mehdi Taremi (iráni), Cody Gakpo (holland), Olivier Giroud (francia), Richarlison (brazil), Bukayo Saka (angol), Ferran Torres (spanyol), Lionel Messi (argentin)

A vasárnapi program: Japán–Costa Rica (12.00), Belgium–Marokkó (15.00), Horvátország–Kanada (18.00), Spanyolország–Németország (21.00)

Hirdetés