Fotó forrása: a campinai kórház honlapja

Miért kerülhet egy hét kórházi ellátás 35 ezer euróba Romániában?

Egy ötcsillagos szállodában kevesebb pénzbe kerül az ellátás, mint egy romániai Covid-kórházban. Hogy is van ez?

Hirdetés

Aki mostanában volt kórházban, az tudja, hogy az intézmény elhagyásakor kapott zárójelentéseken feltüntetnek egy összeget, amely azt mutatja meg, hogy mennyibe került a beteg ellátása a beutalás ideje alatt. Ezeken a papírokon általában brutálisan nagy összegek szerepelnek, amit csak tájékoztatásképpen adnak meg a biztosítottaknak, tehát nem kell kifizetni. Így volt ez a járvány előtt is, és már akkor sok félreértésre adhatott okot.

Ettől függetlenül némi magyarázatra szorul, hogy egy koronavírus-fertőzött hét napos ellátása miért került 168 261 lejbe a câmpinai (Prahova megye) városi kórházban. Egy férfi zárójelentésében ugyanis ez az összeg szerepelt.

A kórházmenedzser tisztázta, hogy 2008 óta törvény kötelezi a kórházakat arra, hogy a zárójelentésekben feltüntessék a beteg ellátásának költségeit, amelynek kiszámítását szintén törvényben határozták meg. Figyelembe veszik a gyógyszerek árát, a laborvizsgálatok és az étkezés költségeit, de hozzáteszik azt az összeget is, amennyibe került a kórház fenntartása az adott hónapban. Ebben a víz- vagy villanyszámlától kezdve a személyzet és a beszállítók kifizetéséig, a védőfelszerelésektől a fertőtlenítőszerekig minden benne van, és ezt osztják el a kórházba utaltak számának függvényében. Ha kevés a beteg egy adott hónapban, a kórház fenntartásának költségei akkor is rendkívül magasak, ilyenkor jönnek ki olyan brutálisan nagy „számlák”, mint amilyen a szóban forgó fertőzött esetében is történt.

A Covid-19-beteg még áprilisban, hét napig volt kórházban, 49 lej értékben ételt, 43 lej értékben gyógyszert kapott. A vizsgálatok költsége 172 lej volt, a fennmaradó mintegy 168 ezer lej a kórház fenntartási költségeit fedezi. A járvány előtt ez a kórház naponta 1 000 beteget látott el, ezt követően Covid-kórházzá alakították át, de csak kevés fertőzött került be. Naponta 5-10 páciens tartózkodott az intézményben, de volt olyan nap is, amikor csak egy. A kórház fenntartási költségei viszont ugyanolyan magasak voltak, mint akkor, amikor ezer beutaltat láttak el.

Júniustól kezdve azonban a kórházban egyre több a beteg, tehát a zárójelentésen szereplő költségek is alacsonyabbak lesznek. Jelenleg 60 fertőzöttet ápolnak, a legtöbb betegség enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású.

Hirdetés