Felmosták a padlót az USR-vel a parlamentben: nem lesz Cioloș-kormány (FRISSÍTVE)

Ahogy várható volt, folytatódik a belpolitikai cicaharc Romániában, aminek körülbelül annyi értelme van, mint döglött lovon a patkónak. Csütörtökön Iohannis ismét egyeztet a parlamenti pártok vezetőivel.

Hirdetés

Frissítés:

Klaus Iohannis csütörtökön délelőtt 11 órára hívta be az államelnöki hivatalba a parlamenti pártok képviselőit egy újabb egyeztetésre. Dacian Cioloș jól fogalmazott: mától ismét az államfő pályáján pattog a labda. Kíváncsian várjuk a következő nagy bejelentését, amely – a korábbi konzultáció időtartama alapján – úgy nagyjából kora délután várható.

Az elmúlt harminc év legnagyobb egészségügyi, gazdasági és energiapiaci válsága közepette a kormánykoalícióból kilépett USR naivan azt hitte, hogy győztesként kerülhet ki az általa (is) generált belpolitikai krízisből, és a többi párt csupán azért lemond a kormányzás megkaparintásának lehetőségéről, illetve bizalmat szavaz az uszerének, mert Dacian Cioloș kijelölt kormányfő erre kérte őket.

A bravúr nem jött össze:

miután a parlamenti bizottsági meghallgatásokon egyedül a szállításügyi miniszter-jelölt, Cătălin Drulă kapott kedvező véleményezést, és ő is csak a bizottság PSD-s elnökének bakijának köszönhetően, szerdán a szenátus és a képviselőház együttes ülésén csúnyán leszavazták az egész USR-s bagázst.

Az ülésen mindenki elmondta a magáét arról, hogy felelős kormányzásra van szükség, ideje félretenni a hatalomért folyó harcot, és komolyan tárgyalni a válság kezeléséről. A PSD a járvány eldurvult számaival próbált nyomást gyakorolni a többi párt képviselőire a mihamarabbi tárgyalások megkezdéséhez.

Az AUR, mely újabban Klaus Iohannis menesztésére hajt, az államfőt nevezte meg a kialakult helyzet legfőbb felelőseként. Az egész ülés legőszintébb mondata Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetőjétől származik, aki azt mondta:

egyszerűen nem érti, a jelenlegi körülmények között mit keresnek ezen az ülésen. 

Hirdetés

Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor bocsánatkérésre szólította fel a képviselőket és a szenátorokat, mert az egy évvel ezelőtti választási kampányban a pártok nem véget nem érő konfliktusokat, instabilitást, bizonytalanságot és káoszt, hanem stabilitást, tervezhetőséget, a magasabb életszínvonal reményét ígértek a polgároknak.

És persze, nem múlhat el parlamenti ülés cirkusz nélkül, főleg, ha azon Diana Șoșoacă ex-AUR-os szenátor is jelen van. A járványtagadással és vehemens kirohanásokkal ismertségre szert tevő sztárügyvédnő ezúttal sem hordott maszkot, a szenátus elnökének ez irányú kérését is megtagadta, egy állítólagos egészségügyi problémára hivatkozva. Egy ideig még vitatkozott a házelnökkel, majd végül

üdvözletét küldte Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének,

és reményét fejezte ki, hogy egyszer Romániának is nacionalista kormánya lesz, mint Magyarországnak.

A kormány beiktatásához egyébként 234 törvényhozó szavazatára lett volna szükség, de mivel egyetlen párt sem szavazott bizalmat nekik, a 80 USR-s honatya szavazatával kellett beérniük. Ezen kívül még nyolc kósza szavazatot sikerült megszerezni.

A következő lépés az lesz,

hogy Klaus Iohannis államfő újra tárgyalni hívja a pártok képviselőit, melynek nyomán új kormányfő-jelöltet nevez meg. Ha ekkor sem sikerül dűlőre jutni, hatvan napon belül előre hozott választásokat írhatnak ki, de ahhoz fel kell oszlatni a parlamentet is. Ennél azért valószínűbb, hogy az államfő talál a PNL-n belül egy, az USR számára is elfogadható miniszterjelöltet, aki szinte biztosan nem Florin Cîțu pártelnök lesz. Legalábbis Iohannis legutóbbi, az előző kormány járványkezelését kritikával illető nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy már nem Cîțu a favorit.

Hirdetés