Felmérés: zsugorodik az oltástagadók tábora, egyre többen bíznak a vakcinában

Az oltáskampány egyre több kétkedőt győz meg arról, hogy a védőoltással történő immunizálás az egyetlen esélyünk arra, hogy az életünk visszatérjen a régi medrébe.

Hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy ezekben hetekben, hónapokban minden a vakcina körül forog, ezzel magyarázható, hogy az oltási hajlandósággal kapcsolatban már több felmérés is napvilágot látott az elmúlt időszakban. Nézzük a legfrissebbet!

Az IRES által készített új közvélemény-kutatás főleg azért érdekes, mert egyértelműen kiderül belőle, hogy

jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik beadatnák maguknak a vakcinát, és fokozatosan csökken a szkeptikusok aránya.

A január közepén készített felmérés alapján a megkérdezettek 41 százaléka válaszolta azt, hogy hajlandó lenne a beadatni a koronavírus elleni oltást, míg decemberben ez az arány alig érte el a 25 százalékot.

A közvélemény-kutatásból kiderül még, hogy válaszadók 22 százaléka hallani sem akar az oltásról, egy hónappal ezelőtt azonban a vakcinatagadók aránya 31 százalékon állt. Ebből egyértelműen le lehet vonni azt a következtetést, hogy

az oltáskampány egyre több embert győz meg arról, hogy a tömeges immunizáció az egyetlen esélyünk arra, hogy az életünk visszatérjen a régi mederbe.

A felmérés szerint az oltást ellenzők rendszerint azzal indokolják az álláspontjukat, hogy

  • tartanak a vakcina mellékhatásaitól,
  • nem bíznak az oltóanyag hatékonyságában,
  • vagy az egészségügyi állapotuk miatt nem akarnak kockáztatni.
Hirdetés

A felmérés során 1512 személyt kérdeztek meg január 13. és 15. között.

Eközben már azt is tudjuk, hogy csütörtök délelőttig 491 300 személy jelentkezett oltásra a második szakaszban, s a kampány kezdete óta közel 300 ezren meg is kapták az első adagot.

Hirdetés