Felmérés: milyen a román nép és az LGBT-közösségek viszonya?

A G4 Media által megrendelt közvélemény-kutatás alapján nem túlzunk, ha azt mondjuk: felhőtlennek éppen nem nevezhető.

Hirdetés

A G4 Media megrendelt egy közvélemény-kutatást LGBT, hagyományos család, egyházak, pártok témában, az Avantgarde el is végezte, tessék, itt az eredmény.

Arra a kérdésre, hogy szerintük az LGBT-értékek versus hagyományos értékek vitának van-e alapja, avagy inkább mesterségesen gerjesztett témáról van szó, a válaszolók majdnem fele nem tudott vagy nem óhajtott válaszolni, 34 százalék szerint mesterségesen gerjesztett ügyről van szó, 21 százalék szerint viszont igenis van alapja a vitának.

A nagy bombaként ható (bár egy tulnyomó részben ortodox ország esetében borítékolható) nem-eurokonform válasz arra a kérdésre érkezett, hogy

vajon kellene-e több jogot adni az LGBT-kisebbségnek.

A válaszolók alig 12 százaléka szerint kellene, 57 százalék szerint nem kellene, 32 százalék nem válaszolt.

A másik érdekes válasz a hagyományos család szerepének törvényben való rögzítésére vonatkozó kérdésre vonatkozott. A válaszolók 62 százaléka szerint bizony törvényben kellene rögzíteni a hagyományos család szerepét, 14 százalék szerint nem kéne, 24 százalék nem válaszolt.

Olyan kérdéspár is volt, hogy melyik politikai párt támogatja inkább az LGBT-közösséget, illetve a hagyományos családot. A leginkább LGBT-barát párt az USR-PLUS szövetség, a leginkább hagyományos családbarát párt pedig a PSD, a válaszolók szerint.

Azt is firtatták a kérdezők, hogy

vajon zajlik-e az LGBT-ideológiát népszerűsítő kampány, illetve LGBT-ellenes kampány az országban.

A válaszolók 35 százaléka szerint bizony zajlik LGBT-kampány, 19 százalék szerint nem, 46 százalék nem válaszolt. Ami az LGBT-ellenes kampányt illeti, a válaszolók 21 százaléka szerint van ilyen Romániában, 31 százalék szerint nincs, 48 százalék nem válaszolt.

Hirdetés

Ugyanezt a kérdést feltették a kérdezők a hagyományos értékrendre vonatkozó kampányokkal kapcsolatban is. A válaszolók 36 százaléka szerint van hagyományos értékrendet népszerűsítő vonatkozó kampány LGBT-propaganda, 19 százalék szerint nem, 45 százalék nem válaszolt. Ami a hagyományos értékrend-ellenes kampányt illeti, a válaszolók 26 százaléka szerint van ilyen, 34 százalék szerint nincs ilyen, 40 százalék nem válaszolt.

A felmérésben azt is megkérdezték, beleszóljon-e az (ortodox) egyház a hatóságok döntéseibe. A válaszolók meglepően nagy százaléka (58%) szerint ne szóljon bele, 24 százalék szerint a témától függően szóljon bele vagy ne, 8 százalék szerint pedig nyugodtan szóljon csak bele.

A felmérés során 900 embert kérdeztek meg, telefonos interjú formájában.

Raport National – Iulie 202… by Laurentiu Sirbu

 

Hirdetés