Fellázadtak a román spárgaszedők Németországban a pocsék munkakörülmények miatt

Ott sem csak móka és kacagás az élet.

Hirdetés

Nem tartottak sokáig a mézeshetek a román vendégmunkások és a németországi spárgatermesztő gazdák között: miután néhány hete még amiatt sápítozott mindenki, hogy a koronavírus-járvány ellenére tömött sorokban özönlötték el a romániai repülőtereket a spárgaszedésre jelentkező idénymunkások, most a lesújtó ottani munkakörülmények miatt lázadozó románokról szólnak a hírek.

Kedden délután például több tucatnyi román idénymunkás vonult utcára Bonn belvárosában, hogy a kemény munkakörülmények és a német gazdák visszaélései ellen tiltakozzon.

A tüntetésen egyúttal néhány helyi munkás is részt vett.

A románok több molinót is a magasba emeltek, az egyik felirata ez volt: „Szedjétek ki ti a spárgátokat a földből!”.

A menet a román konzulátus előtt ért véget, ahol a vendégmunkások kérdőre vonták a román illetékeseket, amiért azok szerintük magasról tesznek rájuk, és nem léptek közbe az érdekükben.

A munkavállalók arra panaszkodnak, hogy vagy ki sem fizették őket, vagy csupán röhejes összeggel szúrták ki a szemüket az elvégzett munkáért. Állításuk szerint napi tíz óra munkáért 350 eurót kapnak havonta.

Hirdetés

Mint mondják, még a hazautazásra sincs pénzük, de sem a munkaadók, sem a hatóságok nem mozdítják a fülük botját sem.

Bukarest most, hogy a világ nyilvánossága elé került az ügy, reagált, és Oana Darie külügyi szóvivő közölte: hazahozzák az átvert románokat, akik egy csődvédelem alá került farmon dolgoztak. Elmondása szerint 250 emberről van szó, de amúgy nem mindenki akar hazatérni: a tiltakozók fele Németországban maradna.

A farmokon és vágóhidakon dolgozó sanyarú sorsú román vendégmunkások helyzete miatt kedden Violeta Alexandru román munkaügyi miniszter is Németországban tárgyalt, Emil Hurezeanu, Románia németországi nagykövete pedig közölte: a botrány miatt a német munkaügyi minisztérium törvénymódosítást dolgozott ki, amely kiiktatja a visszaélések legfőbb felelőseit, az alvállalkozókat, munkaközvetítőket a munkáltatók és a munkavállalók közötti láncból.

Minden esetre ezek után leszámolhatunk néhány illúzióval: Németországban sem minden fenékig spárgakrémleves.

Hirdetés