Felhorkant a román külügy, mert Novák Katalin az összmagyarság képviseletéről beszélt

A magyar köztársasági elnök Erdélybe utazott a hétvégére, az egyik Facebook-posztja szemet szúrt a külügyminisztériumban.

Hirdetés

Eléggé feltüzelte kedélyeket az elmúlt hetekben, hogy felcsendült a székely himnusz a román és a magyar válogatott közötti hokimeccs után a szlovéniai világbajnokságon – és azóta más sporteseményeken is, ahol a székelyek megfordultak. A román sajtó sikeresen megalapozta a közhangulatot ahhoz, hogy a barátságtalan hangnem átszivárogjon a diplomácia szintjére.

Történt ugyanis, hogy Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke nem hivatalos útra Erdélybe érkezett, többek között Kolozsváron, Magyarlapádon, Nagyenyeden is megfordult, ma (szombaton) pedig részt vesz Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrának avatásán, Gyulafehérváron.

Az erről szóló Facebook-bejegyzéseinek egyike szemet szúrt a román külügyminisztériumban. Ebben arról írt, hogy köztársasági elnökként kiemelt feladatának tartja az összmagyarság képviseletét, így nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él.

A külügyminisztérium úgy reagált Novák Katalin szavaira, mint egy méhcsípésre: álláspontjukról még péntek este tájékoztatták Magyarország romániai nagykövetét is.

Hirdetés

Szerintük a nemzetközi jog értelmében egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. A magyar nemzetiségű román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos jogok felelőssége elsősorban Romániára hárul, Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt – emlékeztetik az köztársasági elnököt.

Hozzáteszik: a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban a magyar-román stratégiai partnerségi megállapodások szellemével sem. A zárógondolatot is érdemes még felidézni, eszerint: ragaszkodnak továbbra is ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápoljanak Magyarországgal.

Hirdetés