Sokánt: a román-magyar hokimeccsen a két csapat együtt énekelte a székely himnuszt (VIDEÓval)

Botrányt kiált a román sportsajtó, és a magyarfóbiás Dan Tanasă is idegállapotba került.

Hirdetés

Rég nem székelyezett, magyarozott egy kiadósat a román sportsajtó, na de hétfőn rendesen bedurrantak a billentyűzetek, miután kiderült, a romániai jégkorong-válogatott – három játékos kivételével – a riválisokkal közösen énekelte el a székely himnuszt vasárnap, a Magyarország elleni meccs után, a szlovéniai divízió I/A jelű világbajnokságon. Köztudott egyébként, hogy

a román válogatott többnyire székelyföldi (csíki és gyergyói) játékosokból áll,

s mivel a meccsnek sem volt tétje – a magyar együttes jövőre a legjobbak között folytatja, a szerényen teljesítő romániai csapat pedig kiesett ebből az értékcsoportból –, a bukaresti tollforgatók úgy érezték, a közös éneklésből kellene egy kis cirkuszt generálni. A magyar válogatott egyébként 4–2-re győzött.

Az ügyet felháborítónak nevező Gsp.ro még egy kis háttérinfóval is szolgált azoknak, akik esetleg nem tudnák, miért kellene felháborodni: „az úgynevezett Székelyföld egy olyan terület, amely Kovászna, Hargita megyét és Maros megye egy részét foglalja magába, melynek a magyar etnikumú lakossága autonómiára vágyik”.  A közös énekléses jelenet egyébként itt tekinthető meg, 2 óra 16 percnél:

A sztorival a sportlapok alapján gyakorlatilag a teljes román média is foglalkozott.

A történetre természetesen rácuppant a magyarfóbiás Dan Tanasă is,

Hirdetés

az AUR parlamenti képviselője ezúttal azért akadt ki, mert kiszúrta a közönség soraiban Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki szerinte a magyar válogatott szurkolói közt követte a mérkőzést a csíkszeredai jégkorongcsapat mezében. „Ez az alak a román és nem a magyar kormány tagja, a román államtól kapja a fizetését. A viselkedésével megsértette a román nemzetet” – jegyzi meg a perelőbajnok képviselő a bejegyzésében.

A román sportsajtó egyébként nem az első alkalommal veri ki a díszhisztit a témában: 2017-ben például amiatt akadtak ki, hogy a román válogatott egy része a székely himnusz eléneklésével ünnepelte Dél-Koreában a negyedik vonalnak megfelelő divízió 2/A világbajnokság megnyerését.

Hirdetés