A pekingi Román Kulturális Intézet (Fotó forrása: icr.ro)

Felfoghatatlan, miért fizet százezreket a külügy egy több éve üresen álló kulturális központ bérléséért a távoli Pekingben

Kína fővárosában a járvány kezdete óta megszűnt a Román Kulturális Intézet tevékenysége, mégsem jutott senkinek eszébe, hogy lemondja a Galaxy Soho-beli székhely bérlését.

Hirdetés

Több mint félmillió eurót spórolhatott volna meg a román állam, ha még a járvány kezdetekor lemondja a Peking egyik legdrágább komplexumában, a Galaxy Soho-ban található Román Kulturális Intézet székhelyének bérlését, csakhogy ez a lehetőség nem jutott senkinek az eszébe.

Két évig egyetlen alkalmazottja sem volt a központnak, a helyiség gyakorlatilag folyamatosan üresen állt, a Bogdan Aurescu vezette külügyminisztérium 2019 és 2021 között mégis 650 ezer eurót adott ki a 400 négyzetméteres székhely bérléséért.

Nem tisztázott, hogy pontosan mikor álltak le a tevékenységgel, a Román Kulturális Intézet és a külügyminisztérium ugyanis másképpen emlékszik a történtekre. Az viszont biztos, hogy a tárca szerint a pekingi jelenlétnek számos előnye van az ország kulturális értékeinek népszerűsítése, láthatóvá tétele terén, ezért egy új csapatot delegálnak majd Kína fővárosába, hogy folytassák a megkezdett munkát. 2022 márciusában PNL-hez közel álló Liviu Țăranu történészt nevezték ki az intézet élére, aki rövid időn belül elkezdheti kulturális misszióját Pekingben.

Világszerte összesen 19 Román Kulturális Intézet létezik, mindegyik élén egy igazgató és egy aligazgató áll, munkájukat három szakreferens segíti. Idén összesen 3,5 millió lejt különítettek el a külföldi kulturális programokra, ebből 100 ezer lej megy Pekingbe, ezen túl pedig további 4,1 millió lejt visz el az intézetek székhelyeinek bérlése.

Még jó, hogy Románia egy olyan gazdag ország, mely ezekben a nehéz időkben is megengedheti mindezt magának.

Hirdetés